Foto: Privat.

Jakthund dödad av varg

Publicerad

En jakthund dödades av varg i samband med ett jaktprov under tisdagsmorgonen. Händelsen inträffade i ett område mellan Molkom och Väse. Länsstyrelsen har bekräftat händelsen.
– Hunden var huggen i nacken, säger domaren Claes-Göran Lindberg.

Claes-Göran Lindberg uppger att han tillsammans med ägaren följde jakthunden med hjälp av GPS och hörde hur den markerade med skall. Men efter 450 meter tystnade tiken och blev stilla. De hittade hunden död och det fanns tydliga spår av minst en varg.

De såg även på GPS:en att tiken verkade röra sig men det visade sig att det var vargen som hade släpat hunden 30-50 meter.

– Vi var väldigt nära där det hände och vargen måste ha hört oss när vi närmade oss platsen, för den var borta när vi kom fram. Man ser tydliga vargspår runt platsen, säger Claes-Göran Lindberg.

Rört sig varg i området

Tidigare på morgonen hade de åkt längs vägen vid platsen och inte sett några spår av varg. Men bara hundra meter in i skogen syntes tydliga vargspår.

– Det har varit en varg i området, men man har inte trott att den ska ha varit till några problem. Men nu har nog den här lärt sig hur han ska ta hund, så han kan komma att bli svår att ha att göra med, säger Claes-Göran Lindberg.

– Det är alldeles för tidigt att dra sådana slutsatser. Vi har spårare och en besiktningsman som ska undersöka vad som hänt, säger Maria Flakevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, och fortsätter:

– Vi har inte sett tendenser tidigare att en varg ska ha fortsatt att angripa i samma område. Det här sker oftast slumpmässigt.

Skyddsjakt

Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet i Värmland är bekymrad över följderna av händelsen.

– Det här är så tragiskt för nu kommer ingen att våga släppa hunden vid jakt i området, det lägger en död hand över jakten, säger Gunnar Glöersen.

Men kan det komma att bli skyddsjakt på den här vargen?

– Vi har inte lagstöd för skyddsjakt efter ett angrepp, säger Maria Falkevik.

Länsstyrelsen har nu bekräftat att det är en varg som angripit och dödat drevertiken.

– Jag har besiktat drevertiken och det är en varg, säger Elisabeth Hansson, naturbevakare och besiktningsman på Länsstyrelsen Värmland, och fortsätter:

– Det är fortfarande en spårare ute som försöker få tag på dna på angreppsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer