– Tyvärr är det så att även den jägare som tränat mest, inväntat rätt ögonblick för skott och som bara skjuter på kort håll, kan misslyckas, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Mitt. Foto: SVT

Jaktvårdskonsulent: ”De flesta jägare riskerar att misslyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna i sociala medier är många efter att en björn skadesköts i norra Värmland under fredagen. Vissa menar att om man inte är säker på att träffa djuret ska man inte håll i något vapen.

– Tyvärr är det så att även den jägare som tränat mest, inväntat rätt ögonblick för skott och som bara skjuter på kort håll, kan misslyckas, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Mitt.

Glöersen har ingen information om hur skjutningen i det här fallet gick till och utgår endast från vad som gäller rent generellt vid jakt.

– En jägare måste vara säker på att skottet är dödande varje gång han eller hon avlossar ett skott mot vilt. Självklart bör man också ha tränat inför jakten och det finns inför björnjakten ett särskilt prov, ”Björnpasset” som många jaktlag har som ett krav, säger Gunnar Glöersen.

Den som med uppsåt eller med grov oaktsamhet bryter mot grundregeln om säkra skott och till exempel skjuter på springande vilt på långt håll och därför skadeskjuter, kan straffas med böter eftersom jägaren i det fallet skapat onödigt lidande enligt jaktlagen § 27.

– Många jaktlag stänger av jägare som missköter sig, även om skottet inte ledde till skadeskjutning, säger Gunnar Glöersen.

”Jägarens värsta mardröm”

Han menar att alla jägare som jagar ofta riskerar att misslyckas förr eller senare.

– Det skott som just när jägaren trycker av förefaller vara perfekt kan ändras till något helt annat eftersom viltet, till exempel en björn, kan tvärvända, stanna tvärt eller vinkla precis i det ögonblick skottet lossas. Under bråkdelen av en sekund kan allt ändras och jägaren hinner inte uppfatta det som sker innan skottet går. I värsta fall leder det till en svår skadeskjutning vilken är en jägarens värsta mardröm.

Antalet skadeskjutningar minskar

Antalet skadeskjutningar har gått ner under senare år enligt Glöersen. När björnen var ett nytt jaktvilt var det enligt honom för många skadeskjutningar:

– Idag är det mycket bättre, men tyvärr skadeskjuts fortfarande någon eller några björnar varje år. De flesta skadeskjutningar blir däremot uppklarade med hjälp av duktiga hundar, säger Gunnar Glöersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.