Jan Björklund pratar med polisen på Kronoparken i Karlstad Foto: SVT

Jan Björklund vill lära av Kronoparken

Publicerad

I dag kom Liberalernas partiledare Jan Björklund till Karlstad för att söka svar på varför staden inte drabbats av den sociala oro som präglar många andra svenska städer, en social oro som också kan utgöra grogrund för våldsbejakande extremism. Under besöket träffade partiledaren bland annat kommunpolisen i stadsdelen Kronoparken.

– Jag reser runt i ett antal områden i Sverige där vi har integrationsutmaningar. Jag vill lyssna till vad man har gjort här som man har misslyckats med på andra håll, säger Jan Björklund (L).

Sedan ett år tillbaka har polisen i Karlstad arbetat tätt ihop med andra aktörer för att förebygga kriminalitet i de områden där det finns grogrund för en mer utbredd kriminell verksamhet. Tillsammans med kommunens fältassistenter, fritidsgårdspersonal och frivilligorganisationer har det skapats en uppsökande verksamhet där problemområden och problemindivider identifierats på ett tidigt stadium.

– Projektet social oro påbörjades förra sommaren när vi såg vad som skedde på andra orter, säger kommunpolisen Lennart Hynynen.

Stadsdelen Kronoparken innehöll en del oroshärdar och blev det område som projektet fokuserade på. Enligt polisen har satsningen varit lyckosam.

– Vi drev omkring på Kronoparken, spanade, kontrollerade, pratade med ungdomar och visade att vi fanns. Vi frågade vad folk hette. Det var inte alla som var bekväma med att tala om sina namn, säger Lennart Hynynen.

Han upplever att det har blivit lugnare i området sedan satsningen inleddes.

– Det är lugnt om man jämför med områden i andra städer, som Vivalla i Örebro. Vi har förvisso en del drogproblematik men genom att vara närvarande i området och fokusera på problemindivider så kan man få det att stanna av.

Lennart Hynynen tror också att den breda satsningen, med flera inblandade aktörer, bidrar till att motverka våldsbejakande extremism.

– Jag är ingen expert på området men jag tror att det har stor betydelse att vi syns till. Det försvårar för den typen av grupper, säger han.

Liberalernas partiledare mötte inte bara kommunpolisen Lennart Hynynen under sitt besök i Karlstad. Under mötet fanns flera poliser med liksom företrädare för kommun och skola.

– Jag vill få ta del av hur både kommunen och polisen har jobbat här och hur man har tänkt. Finns det goda idéer ska de naturligtvis tas med och spridas, säger Jan Björklund (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.