Det var i helgen som Charina Forsell i Löved, Forshaga, såg järvspåren i närheten av sitt hem Foto: TT/Charina Forsell

Järvspår observerade i Forshaga

Publicerad

I söndags observerade Charina Forsell i Löved, Forshaga, järvspår i närheten av sitt hem. Det var under en hundpromenad då hundvalpen betedde sig märkligt som spåren upptäcktes.
– Vad är det här tänkte jag. Det var jättestora spår som kändes enorma bredvid mina storlek 40, säger Charina Forsell.

Charina har tidigare sett både varg och lodjur i närheten av hemmet men det här var första gången hon såg spår av en järv. Charina tog bilder på spåren och skickade in till länsstyrelsen som då kunde konstatera sig att det röde sig om järv.

– Det var nästan lite skrämmande, men också spännande, säger Charina Forsell.

Ovanlig syn

Järven har funnits i det värmländska skogslandskapet sedan urminnes tider. Men i likhet med vargen utsattes den för förföljelse och från mitten av 1800-talet var den inte längre en del av den värmländska faunan. Sedan ett par år tillbaka har den dock återtagit delar av sina gamla jaktmarker i de norra delarna av länet. Men i södra delarna av länet har rapporterna om järv varit få.

– Det är inte jättevanligt, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Att järvspår nu observerats även i Forshaga behöver dock inte betyda att stammen håller på att etablera sig här. Järvar kan röra sig över stora områden och enligt länsstyrelsen är den här järven förmodligen en unga hane som är ute och letar efter en hona.

”Räcker med vargen”

Idag orsakar inte järvar några större konflikter i Värmland. I norra Sverige upplevs järven dock som ett stort problem för bland annat rennäringen och hur det blir om järvstammen etablerar sig på allvar i Värmland återstår att se.

– Det är jättesvårt att säga vad det kommer innebära, säger David Höök.

Charina Forsell är dock nöjd om hon slipper järvar i närområdet i fortsättningen.

– Det räcker med vargen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer