Foto: TT

JK kritiserar Värmlandspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland får kritik av justitiekanslern för sina uttalanden om att ensamkommande flyktingbarn skulle ligga bakom de sexuella ofredandena under Putte i parken.

Minst 24 anmälningar om sexuella ofredanden kom in till polisen i Karlstad efter gratisfestivalen Putte i parken.

I dygnsrapporten på sin hemsida skrev polisen på lördagsmorgonen att  ”det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn”.

Det var något som inte visade sig stämma och som polisen sedan tog tillbaka.

– Vi har en man som är i 35-årsåldern, som är väldigt svår att hänföra till den här kategorin. Men det var i vart fall två ensamkommande i fredags. De övriga fyra som vi identifierat vet vi inte om det är ensamkommande. Det är killar, sade Urban Bengtsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef för Karlstad, då.

Kritik mot polisen

En person anmälde polisen i Värmland till justitiekanslern, som nu alltså beslutat i ärendet.

Justitiekanslern gör vissa kritiska uttalanden mot polisen i Värmland. Polisens uttalanden uppfyller inte de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i grundlagen, eftersom polisen påstått att en viss grupp gjort sig skyldiga till brott, i ett fall där ingen har dömts för något brott, skriver JK bland annat i sitt beslut.

Inga ytterligare åtgärder

Justitiekanslern har beslutat att inte vidta några ytterligare åtgärder i ärendet, eftersom polisen offentligt tagit tillbaka sina uttalanden, ändrat texten på sin hemsida och kommer att utreda händelsen internt.

Detta gör justitiekanslern

JK är en myndighet som arbetar med att kontrollera att andra myndigheter följer Sveriges lagar och andra författningar.

Myndigheten kontrollerar både statliga och kommunala myndigheter, men inte myndigheter under riksdagen. JK fungerar som en ombudsman och tar emot anmälningar från enskilda personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.