JK utreder bibliotekschefen

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern, JK, inleder nu en förundersökning mot bibliotekchefen i Karlstad. Det efter misstanken om att hon ska ha efterfrågat vem som tipsade tidningen Dagens Nyheter om att EU-migranter nekas boklån.

Det var förra veckan som tidningen Dagens Nyheter publicerade nyheten om att Karlstads stadsbibliotek har satt ihop en lista över EU-migranter och romer.

En lista som bland annat används för att begränsa lånekorten genom att de som står på listan inte får låna hem böcker, filmer och musik. Detta trots att lagen säger att alla har rätt att ta del av bibliotekets tjänster.

LÄS MER: Karlstads bibliotek nekar EU-migranter att låna böcker

Tipset om listan kom från en uppgiftslämnare som har tillgång till bibliotekets system. I DN:s artikel nämndes att bibliotekschefen Åsa Hansen vid tre tillfällen ska ha frågat reportern vem som lämnat uppgifterna till tidningen, något som är ett grundlagsbrott.

Registret som SVT Nyheter Värmland tagit del av visar att personer med romska namn är de enda som kodats på ett visst sätt.

LÄS MER: Efter DN-artikeln: bibliotekschefen dementerar migrantregister

Under tisdagen beslutade JK att inleda en förundersökning med anledning av misstanke om brott mot efterforskningsförbudet. Förundersökningen kommer att ledas av en åklagare i Karlstad.

SVT Nyheter Värmland har sökt Åsa Hansen utan framgång.

FAKTA: Meddelarfrihet och efterforskningsförbudet

Enligt l kap. l § tredje stycket tryckfrihetsförordningen (TF) står det var och en fritt att, med vissa undantag, meddela uppgifter och underrättelser i vilket ämne som helst till författare, utgivare, redaktioner och nyhetsbyråer för offentliggörande i tidningar och andra tryckta skrifter (meddelarfrihet). Motsvarande bestämmelse finns i l kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Myndigheter och andra allmänna organ får enligt 3 kap. 4 § TF respektive 2 kap. 4 § YGL inte utan stöd i grundlagen efterforska vem som har lämnat meddelanden enligt ovan (efterforskningsförbudet). Uppsåtlig efterforskning i strid med förbudet straffas enligt 3 kap. 5 § TF respektive 2 kap. 5 § YGL med böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Justitiekanslern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.