Jonas Jonsson på Stjerneskolan har utsetts till Sveriges bästa unga bilmekaniker. – Jag är i princip uppvuxen med bilar, säger han. Foto: Privat

Jonas Jonsson i Torsby – Sveriges bästa unga bilmekaniker

Publicerad

Jonas Jonsson, som går på Stjerneskolan i Torsby, är Sveriges bästa unga bilmekaniker. Det står klart efter att han genomfört Transportföretagens slutprov.
– Det är klart att det är ett slags kvitto på att man gjort något bra och lagt ned hårt pluggande, säger Jonas Jonsson.

Jonas Jonsson kommer från Malung men flyttade till Torsby för att gå en gymnasieutbildning till bilmekaniker på Stjerneskolan.

– Jag hade hört rykten om att skolan är väldigt bra och min bror hade gått här tidigare, säger Jonas Jonsson.

Och i dag är han kanske lite extra nöjd med sitt val. Efter att ha gjort sitt slutprov har han nämligen utsetts av branschorganisationen Transportföretagen till Sveriges bästa unga bilmekniker.

– Det är väl ett plus att man kan visa upp sina färdigheter och att provet gick som det gick, säger Jonas Jonsson.

Slutprovet är ett teoretiskt prov med 50 frågor. I år skrev 1192 elever från 118 gymnasieskolor slutprovet. De olika tävlingsgrenarna var bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik, personbilsteknik och reservdelskunskap. Klarar man provet får man ett certifikat.

Ska jobba i familjeföretaget

Maxpoängen var 150 poäng och Jonas Jonsson fick 125 poäng. Efter studentexamen nu i juni kommer han att flytta hem till Dalarna igen och jobba i familjeföretaget – som personbilsmekaniker.

– Jag är i princip uppvuxen med bilar. Min far har alltid hållit på och det har väckt ett enormt intresse hos mig och om jag har ett intresse ger jag 100 procent och vill ständigt utvecklas och bli bättre. Ju mer avancerat det är, desto roligare är det, säger Jonas Jonsson.

Vilken är den största utmaningen nu då?

– Den största utmaningen jag kommer stöta på blir nog elbilarna. Det känns fortfarande rätt så främmande för det finns inte så stor erfarenhet av dem ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer