Jordgubbskrig i Värmland

Publicerad

Det pågår ett priskrig bland jordgubbsförsäljarna i Värmland. En del tar så lite som 10 kronor litern – andra menar att det är helt omöjligt att göra om det inte fuskas.

På Höglunda gård vid Edsvalla är jordgubbssäsongen igång för fullt. På stan går bären för runt 30 kronor litern.

– Ska vi ge vettiga löner till de som står och säljer, de som plockar, planterar och hela kedjan och ska jag tjäna några pengar så måste vi komma upp i de nivåerna, säger odlaren Anders Hagberg.

Men en del jordgubbar säljs betydligt billigare, för 10 eller 15 kronor litern.

Ingen ansvarig vill ställa upp framför kameran, men går med på att prata på telefon.

Han säger att 15 kronor per liter är ett rimligt pris, och på frågan om varför det inte finns något kassaregister säger han att de säljer så pass lite att det inte krävs.

Olika regler i olika kommuner

Säljer man för över 180 000 ska man enligt Skatteverket ha ett kassaregister. Men det finns exempel på kommuner som kräver detta av alla försäljare.

– I Helsingborgs kommun till exempel har de styrt upp det fullständigt, det är kassaregisterkrav, krav på bevis på vilka som är anställda och man får inte byta försäljlningsplats. Kommunen kan göra mycket mer genom att ställa högre krav, säger Anders Hagberg.

Förslag på skärpta regler

Men att göra som i Helsingborg är inte aktuellt i Karlstads kommun.

– Som vi bedömer det kan vi inte sätta upp sådana villkor när det gäller kassaregister och hantering av pengar, säger trafik- och gatuchefen Håkan Eriksson.

Tidigare i år fanns ett förslag på att skärpa reglerna för jordgubbsförsäljare. Men det gick inte igenom.

– Nej, man ansåg att det var lite för detaljerat. Nu håller vi på och jobbar fram ett nytt förslag.

Ett nytt och strängare förslag?

– Ett nytt och förhoppningsvis bättre förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.