Foto: SVT/Privat

Jordskalv kändes även i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett område cirka åtta kilometer öster om Skara skakades av ett jordskalv på midsommardagsmorgonen. Även en boende i Karlstad vittnar om att skalvet kändes av.

– Jag har flaskor stående på ett skåp och de skallrade till vid den här tiden, säger Mikael Berg som bor på Gustavsberg i Karlstad.

Karlstad ligger drygt tolv mil från skalvets epicentrum och betraktas som ovanligt långt bort för att skalvet ska kunna kännas av enligt Björn Lund som jobbar som seismolog på Uppsala universitet.

Området Gustavsberg som ligger i västra Karlstad ligger på ett område med djupa lerlager.

– Jag tycker inte att det här är så märkligt för det finns på sina ställen lättrörliga djupa lerjordlager i omgivningen där jag bor, säger Mikael Berg.

– Då kan det vara möjligt att det är skalvet han kan ha känt av. Men det är ovanligt att det känns så långt bort, men det är inte helt omöjligt, säger Björn Lund, seismolog Uppsala universitet och fortsätter:

– Det är en intressant observation.

Jordskalvet som inträffade klockan 07.49 på lördagsmorgonen med epicentrum cirka åtta kilometer öster om Skara mätte med en preliminär magnitud på 3,0. Det bekräftar SNSN vid Uppsala universitet.

– På vissa avstånd förstärks vågorna och om man då bor på mjuka material som lera kan man eventuellt känna av det här på större avstånd, säger Björn Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.