Jörgen Zetterquist avliden

Uppdaterad
Publicerad

Arvikakonstnären och jazzmusikern Jörgen Zetterquist har avlidit 84 år gammal.

Arvikakonstnären och jazzmusikern Jörgen Zetterquist har avlidit 84 år gammal. Han har belönats med en rad utmärkelser under åren. Senast 2011 fick han Värmländska akademins Lagerlövet för sina insatser som framstående värmländsk konstnär. Jörgen Zetterquist avled efter en längre tids sjukdom.

Per-Inge Fridlund, före detta museichef Rackstadmuseet, minns en nära vän:

– Han är en del av mig. Han har betytt väldigt mycket för mig, men också för hela det värmländska kulturlivet. Frågan är om det finns någon som betytt mer. Utan Jörgen hade vi inte haft något Rackstadmuseum Under flera år gjorde han litografier som han sålde och pengarna gick oavkortat till grundplåten till muséet., säger Per-Inge Fridlund.

Jörgen Zetterquist var född i Arvika. Familjen flyttade till Karlstad, pappan var skräddare. Jörgen Zetterquist gick senare en utbildning på Valands konstskola. Han flyttade tillbaka till Arvika 1965 och blev bygden trogen.

Racken Blues

– Han var en fantastisk person. Jag har alltid, ända sedan jag var liten pojke, beundrat hans kunskaper i teckning och målning. När jag och Eva Akre gjorde filmen ”Racken Blues” lärde jag känna honom. Han var en helt otroligt ödmjuk person. Han var lite tystlåten men vågade alltid säga vad han tyckte. Det fanns de som blev förvånade över att vi fick honom att öppna sig så och berätta i filmen, säger Dan Nilsson.

Elsa Hallbäck, konstansvarig på Landstinget i Värmland:

– Jag är ju inte värmlänning och visste inte så mycket om Jörgen Zetterquist, men har ju upptäckt denne mångsidige man. Han var också en mycket trivsam person. Han var inte noga med att synas och höras, utan var alltid fokuserad på sitt arbete. Han har gjort fantastiska bilder och verkligen gjort avtryck inom konsten, säger Elsa Hallbäck.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer