Foto: SVT

Ju tidigare man läser för barnen desto bättre

Uppdaterad
Publicerad

Det är aldrig för tidigt att börja läsa för ett litet barn. Redan vid sex månaders ålder kan barn koppla ihop bilder med ord. Och forskning visar att de barn man läser högt för, får ett större ordförråd och har senare oftast lättare att lära sig läsa och skriva.

Detta är något som biblioteket i Arvika tagit fasta på. Där ordnas varje vecka en stunds babybokprat. En sagostund för de riktigt små barnen – från fem månader upp till ett år.

– En del tycker kanske att man måste vänta till de är lite större och kan sitta stilla, men när de är riktigt små kan de inte förflytta sig så långt och de lär sig snabbt att det är en mysig stund, säger Anna Olsrud, barnboksbibliotekarien som brukar hålla i sagostunderna för bebisarna.

Men det är inte bara mysigt. Att läsa för de allra minsta har visat sig göra stor nytta för språkinlärning när de blir lite större. 

– Ja, det gör det. När de börjar förskolan säger pedagogerna där att de märker stor skillnad på vilka barn som man läst för. De har mycket lättare för att lära sig läsa och de har ett större ordförråd, säger Maria Wiman, som tillsammans med Anna Olsrud jobbar för att fler ska läsa även för de riktigt små barnen.

Får lättare att lära sig läsa

Och det här är något som även BVC och familjecentralen i Arvika tagit fasta på, bland annat genom att ordna föräldraträffar på biblioteket. Framförallt för att nå de föräldrar som inte självmant söker sig dit.

– Vi samverkar med biblioteket här i Arvika. Bland annat brukar vi kalla till en träff på biblioteket för att föräldrarna ska komma till lokalen, bekanta sig böckerna och få inspiration, berättar Lena Lindgren, barnsjuksköterska på BVC i Arvika.

Barn som blir lästa för som små har enligt flera forskningsrapporter ofta lättare att lära sig läsa och skriva. Dessutom har det betydelse för barns läsprovsresultat även efter att de har gått i skolan i fyra år, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011.

Linda Östensson är en av de mammor som brukar komma till babybokpratet på Arvika bibliotek. För henne är det självklart att man ska läsa även för riktigt små barn även om 10 månader gamle Levi har lite svårt att sitta still.

– Ja, jag tror att det är väldigt bra för ordförståelsen och jag tror att de förstår mycket mer än vad vi tror, säger Linda Östensson.

”Banka på dem som är roligast just nu”

Under babybokpratet på biblioteket görs också en särskild liten boktuggarpaus, då barnen får kolla in böckarna lite mer handfast.

– Det är väl ofta äta på böckerna och banka på dem som är roligast just nu, säger Sara Eriksson, mamma till Hanna sju månader som för första gången kommit till sagostunden på biblioteket.

Line Nordlöf brukar också komma på sagostunderna. Hon har märkt att hennes nu tio månader gamle son Ludwig har lättare att sitta still och lyssna på biblioteket än hemma.

– Ja, man har ju aldrig annars en så tacksam publik. Det är respons med en gång, och märker man att det inte fungerar får man hitta på något annat som fångar intresset, konstaterar Anna Olsrud och säger att det är en utmaning varje gång att läsa för så här små barn- mellan fem och tolv månader, men att hon ändå tycker det är en riktigt rolig stund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.