Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skådespelerskan Sandra Backman om hur det känns inför teaterföreställningen. Foto: Bengt Hedin/SVT

Judinnan Flora Gladh och nazismen i Deje inspirerade till teaterföreställning

Publicerad

Nu sätter tre kvinnor upp teaterföreställningen ”Inte glömma, inte minnas” i ett försök att motverka nazism och främlingsfientlighet i Värmland.

– Det känns fantastiskt. Vi har verkligen slitit för att det här skulle bli av och nu har vi fått den här möjligheten, säger Sandra Backman, skådespelare vid Kulturens bildningsförbund.

Hon förlorade hela sin familj

Det handlar om judinnan Flora Gladh som själv överlevde förintelsen men som förlorade hela sin familj i nazisternas koncentrations- och förintelseläger Auschwitz. Hon flyttade senare till Deje.

Pjäsen bygger på Eva Thorstenssons bok ”Inte glömma, inte minnas.”

Flora Gladh kan själv inte berätta sin historia, hon dog 2012. Men hon vädjade om att hennes berättelse från nazismens Auschwitz och nynazismens Deje inte skulle glömmas bort.

– Vid satt på en parkbänk i Krakow när Flora sa till oss: ”Ni måste föra den här berättelsen vidare”, berättade Pia Torstensson, som är projektledare vid Kulturens bildningsförbund.

Har själv blivit hotad

Pia Torstensson har själv blivit hotad av nazister och flyttade från Deje bland annat av det skälet.

I flera år har hon, Eva Thorstensson och Sandra Backman arbetat med att få till den föreställning som nu haft premiär och som bland annat ska visas för skolelever i Värmland.

– Vi går samman vi som inte tycker det här är okay i Deje och det är inte bara i Deje utan i hela Värmland det här finns, säger Pia Torstensson.

Hör i videoklippet hur historien om Flora Gladh nu blivit teater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.