Uppemot 10.000 småkryp kan finnas i en gran. Foto: TT

Här är krypen som bor i din julgran

Publicerad

Runt tre miljoner julgranar har det sålts i Sverige i år. Och många står säkert vackert i hus och hem så här i juletid, men det är inte bara kulörta kulor, tomtebloss och ljus som samsas i granen.

– Ja, det kan finnas en hel del småkryp i granen, uppemot 10 000 individer, men det kan naturligtvis variera, säger Charlotte Jonsson, entomolog Naturhistoriska museet Göteborg.

Det är inte fråga om några stora insekter, utan de flesta är cirka en millimeter långa. Det kan vara fråga om hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar, fjärilslarver och spindlar. Det finns cirka 50 olika arter som är vanliga i granarna, men alla djuren är ofarliga och dör oftast snabbt när de kommer in i bostäderna som är för varma och torra för att insekterna ska överleva.

Mellanförvaring hjälper

Ett bra tips för att minska mängden insekter som kommer med in i bostaden, är att mellanförvara den i till exempel i ett halvvarmt utrymme som tex i ett garage några dagar, och att man skakar av granen precis innan man tar in den. Då blir mängden insekter betydligt mindre än om man tar in direkt.

Och ovälkomna gäster som till exempel fästingar behöver man inte oro sig över.

– Nej inte på en gran. Fästingar övervintrar ofta i marken och inte i granar, säger Charlotte Jonsson, entomolog Naturhistoriska museet Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.