Foto: SVT

Arvikafamiljen med julswing

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll står dom på Scalas scen i Karlstad,The Hebbe sisters. De tre systrarna från Arvika bjuder på swing-inspirerad julmusik.

Det svänger i replokalen på Ingesund i Arvika. Emelie, Josefin och Maria Hebbe väntar på att mamma och pappa ska sätta sig till rätta vid sina instrument, för just den här julkonserten engagerar en hel familj. Pappa Lars-Inge Bjärlestam på cello och mamma Ulrika Hebbe på flygel och så döttrarnas svängiga stämsång. På torsdag kväll står dom på Scalas scen i Karlstad, The Hebbe Sisters.

Improviserar hejvilt

Här handlar det om sångglädje, tonsäkerhet och samspelet mellan systrarna gör att dom lätt kan bjuda publiken på spontanitet.

– Programmet kanske görs om hej vilt när man står där, berättar Maria som är yngst i syskonskaran, man känner varann så otroligt väl, det blir så enkelt.

Storasyster Emelie står för stämsångsarrangemangen och är den som sen lär systrarna stämmorna.

– Det började tidigt, jag lärde mig arrangemang i skolan och tog det med hem och sa åt mina systrar att nu ska vi lära oss det här.

Ordlös kommunikation

Emilie menar att det uppstår en alldeles speciell magi eftersom dom känner varandra så väl och alltid sjungit tilllsammans.

– Den här ordlösa kommunikationen blir så mycket lättare och det är ofta det som krävs när man står på en scen tillsammans och ska ta snabba beslut. Det är så otroligt många fördelar, men framför allt är det ju så kul.

Josefin förklarar hur samspelet fungerar:

– Om man bara skulle känna att jag tappat bort mig i någon textrad, då ger jag en liten blick till Emelie så vet hon exakt att det betyder att jag behöver hjälp eller nu ska du sjunga lite starkare. Vi känner varandra så otroligt bra och det underlättar. 

Tröttnar aldrig

Svängigt men också finstämt och traditionellt. Den musikaliska familjen kan konsten att balansera julstämningens tonlägen. Men man måste ju bara få fråga om det inte finns någon julsång dom sjungit sig trötta på?

Maria suckar och tänker efter.

– Det var en svår fråga ... Nej, man kan inte bli trött på det. Julmusik är alltid härligt, säger Maria och spricker upp i ett brett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.