• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Juristen: ”Svårt att agera mot syndare”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att införa tobaksfri arbetstid för anställda inom Hammarö kommun har väckt starka reaktioner. Samtidigt blir det svårt för kommunen att agera mot de som syndar.

– Kommunen kan naturligtvis ha en sådan policy, men man kan inte vidta någon åtgärd mot en medarbetare som snusar på jobbet, säger Dan Holke, chefsjurist på TCO-LO Rättsskydd.

Att införa rökfri arbetstid har prövats rättsligt i Sverige och där har rätten gett arbetsgivaren landstinget rätt.

Men ett snusförbud har aldrig kommit upp i en svensk rättssal.

– Nej det här är ju relativt nya regler och det har aldrig ställts på sin spets på det viset. 

Kan det komma att göra det?

– Ja det är ju om någon arbetsgivare skulle få för sig att säga upp någon, det är ju den påföljden som i slutändan skulle kunna drabba en arbetstagare, men jag tror aldrig någon ens har tänkt tanken, säger Dan Holke.

Ingen tobak på arbetstid

Hammarö kommun inför tobaksfri arbetstid från 1 april. Beslutet är taget i kommunfullmäktige och betyder att det inte är tillåtet att röka eller snusa under arbetstid, inklusive kortare fikapauser.

Den som vill använda tobak får göra det på raster som går utanför arbetstid, till exempel lunch och då på anvisade platser.

– Vi kommer inte ha några tobakspoliser, verkligen inte. Vi litar på våra medarbetare och att man tar det ansvaret själv, säger Lars Rogemyr, personalchef på Hammarö kommun.

Vad händer om någon inte följer den tobaksfria arbetstiden?

– Då kommer förhoppningsvis våra chefer och kollegor att prata med den personen och säga att det här är de regler och riktlinjer vi har i Hammarö kommun, säger Lars Rogemyr.

Samtal och kurs

Hammarö kommun kommer erbjuda sina anställda som vill sluta med tobak stöd – ekonomiskt och i form av samtal och avvänjningskurser. Något annat kan kommunen inte göra om en anställd röker eller snusar på jobbet.

– Man kan inte göra några tvångsåtgärder. Det här är en del av den personliga integriteten som arbetsgivaren inte förfogar över, eftersom det inte påverkar jobbet, säger Dan Holke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer