Gammalt flygfoto över Väse samhälle Foto: Väse Hembygdsförening

Stort kalas när Väse firar 150 år

Uppdaterad
Publicerad

För 150 år sedan stod stationshuset i Väse klart och det blev startskottet för att det som idag är Väse tätort växte fram. Idag jubileumsfirar man i Väse med en mängd aktiviteter i och kring samhället.

– Där Väse ligger idag fanns egentligen inget för 150 år sedan, det var mest sumpmark och skog. Då låg samhället runt omkring kyrkan, säger Hans Wennberg i Väse hembygdsförening.

Men järnvägen ändrade på detta och det samhälle som växte fram var ett blomstrade sådant.

Äldre foto av Väse station Foto: Väse Hembygdsförening

– Det var ett samhälle med full service. Det fanns både bank, post, distriktsköterska och flera affärer här, säger Hans Wennberg.

”Det finns ett stort engagemang”

Då bodde det omkring 5 000 personer i Väse socken.  Idag är det omkring 2000 personer, varav ungefär 600 av dem bor i Väse samhälle.  Men även om mycket av samhällservice försvunnit från orten finns det gott om framtidstro.  Under senare år har tillexempel Vilda Parken växt fram.

– Jag tycker att det finns ett stort engagemang här. Det finns mycket folk med goda ideér. Det som är viktigt är att det finns möjligheter att bygga bostäder, att det finns bra kommunikationer och service så som skola och idrottsplatser, säger Hans Wennberg.

Äldre fotografi av Storgatan i Väse med grynverket i bakgrunden Foto: Väse hembygdsgårs

Korvgrillning och godisregn

Under jubileumsfirandet kommer man bland annat kunna gå en historisk tipspromenad med frågor om det gamla Väse. Det kommer också att gå att åka sightseeingtåg runt i parken, det är korvgrillning och godisregn i Vilda Parken och på äldreboendet Granberga är det utställning med barnteckningar med temat Väse om 150 år.

Hur tror du själv att Väse ser ut om 150 år?

– Oj, det känns omöjligt att säga det är så lång tid, det känns lite långt bort. Det är svårt att säga ens om femtio år eller fem år.  Men Väse har ett bra läge med bra kommunikationer så jag tror att det finns bra förutsättningar för att samhället kan finnas kvar och kunna utvecklas. Men sedan är det ju upp till människorna som bor här vad man vill.

Hur ska det bli att fira?

– Det ska bli kul givetvis. Ett trevligt initiativ. Man ska ta till vara alla tillfällen att fira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.