Kampsportare från hela världen

Publicerad

Karlstad stärker sin roll inom olika kampsporter och dessutom lockar sporterna allt fler kvinnor.

En av klubbarna i Karlstad har nu dessutom haft förtroendet att stå som värd för ett internationell träningsläger i den japanska kampsporten Shorinji Kempo.

Ett femtiotal vitklädda män och kvinnor hälsar gemensamt på sina två japanska instruktörer. Det sker med ett mått av militär disciplin. Några av deltagarna är ungdomar från Karlstad, Simon Flodin är en av dem.

– Hela upplevelsen är härlig, man är en grupp som gör nånting tillsammans. Det är som i ett hocketlag.

– Jag känner igen Simons tankar, säger Anders Pettersson som är huvudinstruktör i Shorinji Kempo-föreningen i Karlstad.  Han har tränat kampsporten i 30 år.

Få tjejer

Men tjejerna på det internationella träningslägret som arrangerats i tre dagar i Karlstad är inte många. Filippa Hellekant är 14 år och har tränat sedan hon var sex år.

– Att tävla är inte viktigt för mig, jag ser träningen som nått jag kan få nytta av i vardagen. Dels en typ av självförsvar, men det ger mig också en inre styrka, bättre självförtroende med andra ord.

I tre dagar har Shorinji Kempo i Karlstad arrangerat det internationella träningslägret, där ett 50-tal utövare från hela Europa deltagit. I lägret deltog också två mycket erfarna ledare från Japan.

– Vi är en aktiv förening i Karlstad, och jag har kämpat för att få hit träningslägret, berättar Anders Pettersson. Kul att det nu är verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer