Planen är att 30 vindkraftverk med en höjd på 250 meter ska byggas på Ripfjället på gränsen mellan Torsby och Malung. Foto: SVT

Kan bli vindkraftspark på Ripfjället även om Torsby kommun säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en vindkraftspark på Ripfjället även om Torsby kommun utnyttjar sitt kommunala veto och säger nej till satsningen.

– Säger kommunen nej finns flera scenarier, säger Maria Baldin vid vindkraftsbolaget wpd Scandinavia AB som står bakom vindkraftsplanerna.

Ett alternativ är att bolaget överklagar det kommunala beslutet.

– Ett annat är att vi anpassar planen så att vi tar bort de verk som skulle stå i Torsby kommun och fortsätter med de i Malung. Men då måste det till nya beräkningar vad gäller effekt och lönsamhet, säger hon.

Tre av verken i Torsby

Planen är att 30 vindkraftverk med en höjd på 250 meter ska byggas på Ripfjället på gränsen mellan Torsby och Malung. Tre av verken ska stå i Torsby kommun. Malung har tidigare sagt ja till vindkraftssatsningen.

Torsby ska nu på ett extra fullmäktigemöte på fredag ta ställning till vindkraftsparken. Kommunstyrelsen har tidigare sagt nej till satsningen. Men kommunalrådet Peter Jonsson säger att han kan komma att ångra sig. Att han bestämmer sig på fredag.

Enligt Maria Baldin har flera kommunpolitiker hört av sig till vindkraftsbolaget inför beslutet.

– De funderar på vilket beslut de ska ta med den situation vi har med en energikris, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet