Johanna Lätth är psykolog och programansvarig för kriminalvårdens sexualbrottsprogram. Foto: SVT

Så jobbar kriminalvården med sexbrottslingar

Uppdaterad
Publicerad

SVT rapporterade i förra veckan om flera fall av sexualbrott mot unga i Värmland. Kriminalvårdens behandlingsprogram för sexualbrottslingar har funnits i femton år och nu ställer sig många frågan om det går att bota pedofili.

I ett av fallen berättade en mamma på Hammarö om sin 14-åriga dotter som blivit lurad hem till en tolv år äldre man. Han hade lovat henne en tatuering, men istället blev hon våldtagen.

– Det är bland det värsta man kan vara med om som mamma. Han har ställt till med så mycket. Hon kommer få leva med det här hela livet, säger mamman.

Barns utsatthet på nätet

Valfritt behandlingsprogram

För femton år sen införde kriminalvården ett behandlingsprogram för sexualbrottslingar. Programmet är inte tvingande, men erbjuds på alla fängelser och inom frivården.

Johanna Lätth är psykolog och programansvarig för kriminalvårdens sexualbrottsprogram.

– För mig har det blivit väldigt tydligt att många sexualbrott begås i perioder där livet är mindre stabilt, säger hon.

Det kan handla om en instabil arbetssituation, dåliga sociala relationer eller plötsliga negativa händelser i livet.

Övar med rollspel

Programmet består främst av samtal med psykologer, både i enskilt och i grupp. Dessutom får de via rollspel öva på situationer av olika slag.

Men kan man bota en pedofil?

– Jag skulle vilja vända på den frågan och säga att vi arbetar för att minska risker för att man ska begå nya brott, säger Johanna Lätth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barns utsatthet på nätet

Mer i ämnet