Mikael Dahlqvist Foto: SVT

Kan vara 50 vargar per år som dödas illegalt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist från Hagfors reagerar kraftigt när han hör att det kan vara så många som femtiotalet vargar som dödas illegalt varje år. 

När Mikael Dahlqvist (S) sätter sig ner och tittar på SVT Nyheter Värmlands reportage om illegal vargjakt undslipper han ett svagt ”oj” när uppgiften om antalet vargar som dödas illegalt presenteras. Forskaren Håkan Sand på det samskandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv säger till SVT Nyheter Värmlands reporter Rino Rotevatn att det kan handla om så mycket som femtio vargar eller mer som dödas illegalt per år. När Mikael Dahlqvist (S) har tittat färdigt på reportaget vänder han sig om och skakar på huvudet.

– Det var ju skrämmande siffror för mig. Man har ju hört och förstått att det har förekommit tjuvjakt, men jag har aldrig i min fantasi trott att det kunde vara så här stora siffror. Aldrig, säger han.

Vargar

Vad kan du göra för att komma åt den här brottsligheten, som riksdagsledamot och lagstiftare?

– Min första bedömning är att den gällande lagstiftningen vi har på området är tillräckligt hård. Det handlar mer om att få en förståelse och acceptans för att förvaltningen av varg fungerar nu, och på så sätt få till en ödmjukare inställning till förvaltningen.

Läs mer: Stor omfattning av illegal vargjakt

Hur kan man göra det då?

– Det är naturligtvis att se till att vi har licensjakt varje år, så att man ser att det skjuts av varg där det finns stora problem, eller där det är uppenbara bekymmer för befolkningen eller framför alltför tamdjur. Men även för vargstammen.

Mikael Dahlqvist (S) menar att den juridiska cirkus som präglat de senaste årens licensjakt på varg måste upphöra, eftersom den gör att människors tilltro till myndigheterna skadas. Själv tror han på licensjakten, att den kan göra att den illegala jakten upphör.

Ändå är det så att tjuvjakten har ökat sedan början av 2000-talet som vi hörde i inslaget, trots att vi har haft licensjakt de senaste åren?

– Ja, och nu blir det spekulationer från min sida, men jag tror att det beror mycket på att man har upplevt eller upplever fortfarande att man inte har någon tilltro till myndigheterna, säger han.

– Nu har vi haft licensjakt i två år, och får det hålla i sig i ett par, tre år till så tror jag att man kan lita på att förvaltning sker framöver.

Finns ingen acceptans”

Det här ger ju en bild av att det finns en acceptans för tjuvjakt i Värmland och Dalarna, vad är din kommentar till det?

– Nej, det finns ingen acceptans, det är inte min bild. Det finns varken acceptans hos jägarkåren eller befolkningen. Utan det här är, antar jag, ett tecken på stor frustration, oro och uppgivenhet över det som har varit.

– Min bedömning är att får vi ordning på det här som jag har börjat ta upp nu, att vi kan lägga överklagandet till en förvaltningsdomstol som kan tas upp till en annan, att vi får mer nationella riktlinjer och vi får återkommande licensjakt, så är jag övertygad om att det här problemet löses.

– I kombination med att få en större spridning av populationen, och det är den svåraste utmaningen, som du vet, säger Mikael Dahlqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet