Estetiska skolan sätter upp Rent

Känslosam musikal om vänskap, aids och livsglädje

Uppdaterad
Publicerad

Kliver du in på Scalateaterns scen i Karlstad just nu så hamnar du i ett rivningshus i New York i slutet av 80-talet. En tid och en plats starkt präglad av aidsepedemin.

Gymnasieelever på Estetiska skolan i Arvika finslipar nu in i det sista på scenerna i musikalen Rent inför premiären i morgon.

– Det handlar om att våga ta vara på tiden vi har här och nu, säger Ottilia Berglund Ekholm  

Rent handlar om vänskap om att våga leva livet trots att man har aids som då var en säker dödsdom. Elias Erixon Schärström spelar dragqueenen Angel och beskriver skolans tolkning av musikalen som extra känslosam.

– Den har så mycket känslor och man måste verkligen få göra dem extrema just när det händer, både det roliga och det sorgliga. Det är väl det jag tycker vi har försökt uttrycka i vår företällning.

– Vi har fokuserat mycket på vänskapsbanden och livskraften och kärleken människor emellan. Hur jävligt man än har det ska man kunna leva livet ut, säger regissören Märit Bergwall.

Ottilia Berglund Ekholm spelar Mimi, en aidssjuk strippa som blir kär i Roger, en kille i kompisgänget som utgör kärnan i handlingen.

– Mimi vill leva här och nu och inte tänka på framtiden, medan Roger är deprimerad och bara tänker på att han ska dö i aids. De två blir symboler för valet man har mellan att leva och ta vara på tiden eller gräva ner sig. 

”Nu kan jag gå som en riktig dragqueen”

– Man får verkligen skina på scen, säger Elias Erixon Schärström.

Att spela homosexuell är en stor utmaning med rollen som Angel, berättar Elias Erixon Schärström. Att göra det iklädd skyhöga klackar gör det hela lite extra utmanande.

– Jag har övat hemma framför spegeln. Tränat på hållning och hur man ska lägga benen men nu kan jag gå som en riktig dragqueen, säger han med ett brett leende.   

Vad har varit den största utmaningen med rollen som Mimi?

– Det är så hima mycket känslor som hon bär med sig. Hon låtsas vara väldigt självsäker, men innerst inne är hon också rädd för att dö. Det har varit lite svårt att spela både och.

Ensembeln som består av gymnasieelever från ettan till trean på Estetiska skolan i Arvika har repat i ett halvår med inhyrda frilansregissören Märit Bergwall.

Efter dagens genomdrag är de redo för två skolföreställningar och två kvällsföreställningar med premiär i morgon onsdag.

– Det är nervöst men det ska bli jättekul, säger Ottilia Berglund Ekholm.

Se inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer