Samtidigt brakade sjukvårdsupplysningen på telefon 1177 samman. Ett driftstopp under förmiddagen har gjort att kötiderna beräknas vara långa under hela dagen. Framförallt för att at reservsystem som satts in har en mera begränsad kapacitet än det ordinarie. Medhelp sköter sjukvårdsrådgivningen i Stockholms, Södermanlands och Värmlands läns landsting.
268 doser var vad vårdcentralen Gripen i Karlstad hade att bjuda de barn och föräldrar som kom. Vänteköerna var flera timmar långa, men redan före lunch var vaccinet slut.
På torsdagen beslutade Läkemedelsverket, i samråd med Socialstyrelsen att även rekommendera att friska barn mellan sex månader och tre år vaccineras mot den nya influensan. De rekommenderas två halva doser med minst tre veckors mellanrum.
Övriga länets barnavårdscentraler räknar med att komma igång med vaccination av de små barnen under nästa vecka. Hur barnen kommer kallas till vaccination varierar över länet.
En avgörande punkt för det enskilda barnet är de övriga vacciner som de får på barnavårdscentralerna under sina småbarnsår.
– Ja, till exempel måste det gå fyra veckor mellan MPR-vaccinationen mot mässling, påssjuka och röda hund innan vaccinet mot den nya influensan kan tas, säger Karin Malmqvist, divisionschef för allmänmedicin inom Landstinget i Värmland.
– I praktiken innebär det att ett barn som vaccinerats med MPR den här veckan måste vänta. För ett barn som har tid för MPR- vaccination nästa vecka går det att skjuta fram den i tid för att kunna ta vaccinet mot den nya influensan.
Influensaläget just nu:
* 145 värmlänningar har nu konstaterats smittade
* 15 personer har hittills fått sjukhusvård
* 80 000 värmlänningar räknar landstinget med att ha vaccinerat i nuläget
Källa: Landstinget Värmland