Foto: SVT

Käpphästar – nya sporttrenden

Uppdaterad
Publicerad

Isa och Mira Modin som bor i Frykåsen utanför Kil är passionerade käpphästryttare. De började rida käpphästar för drygt ett år sedan och tränar nästan varje dag.

– På sommarlovet red jag flera gånger om dagen för att jag ville slå mina rekord i hoppningen, säger Isa som hittills har tagit sig över 1.15.

Man kan tävla med käpphästar i både dressyr och hoppning och då går det till ungefär som tävlingar med vanliga hästar. Nyss avgjordes SM och nästa år planeras ett DM i Värmland. Det gäller att inte riva hinder och att vara snabb.

– Man får ju väldigt bra kondition och man blir mindre sjuk kanske. Jag tycker det är bra för kroppen, säger Mira Modin.

Sprids snabbt

Käpphästtrenden startade i Finland och sprider sig snabbt. Sveriges största käpphäststall har idag mer än 16 000 följare på instagram. Sociala medier är viktiga för käpphästar som är mer än bara en sport. Att skapa hästarna är minst lika viktigt och det är ett kreativt arbete som kräver både gediget hantverk och inte minst fantasi. För alla käpphästar är unika.

– Vissa är dryga och slöa och vissa är pigga och busiga. Alla käpphästar i hela Sverige och världen har olika personligheter, säger Mira Modin.

Isa och Mira är också ryttare av det mer traditionella slaget – men kan inte få för mycket av det goda.

– Om man har ridit en gång på dagen så kanske man vill rida mer och då kan man ju rida på käpphästen i stället, säger Mira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.