Hanns Skogström och William Tran är två av Värmlands medaljhopp under helgens karate-SM som arrangeras i Karlstad. Foto: Adina Schnelzer Magnusson/Karlstad karateförening

Karate-SM i Karlstad börjar idag

Uppdaterad
Publicerad

En handfull gånger genom tiderna har karate-SM anordnats i Värmland, senast 2012. Under lördag och söndag är det dags igen och det finns flera lokala medaljhopp.

På Fröding arena i Karlstad arrangerar karateföreningarna i Degerfors, Kristinehamn, Sunne, Kil, Karlstad och Hammarö årets SM i Karate.

Det har tagit ett helt år att få ihop allt och tävlingsledaren Lennart Larsson är hyfsat spänd inför starten klockan nio på lördag förmiddag.

– För oss som är arrangörer är det ju samma känsla som för de som tävlar: man ska få ihop det på tävlingsdagen. Det är många bitar som ska falla på plats, säger han.

Försvarar SM-guld

Kata är ett av de två tävlingsmomenten under helgen. Det är japanska och syftar på stilmomentet där den tävlande ska visa upp olika tekniker på ett par minuter, en sorts fristående gymnastik. Här är värmlänningarna starka.

Först ut, på lördagen, är Mia Karlsson som tränar i Degerfors. Hon ska försvara sitt SM-guld i kata.  På söndagen tävlar Hanna Skogström från Våxnäs och William Tran från Karlskoga i ungdoms-SM. Båda två är redan med i landslagets framtidstrupp, och är därför stora medaljhopp.

– De har erfarenhet och har varit med och tävlat tidigare, säger Lennart Larsson.

Utländska domare

Lennart Larsson är mest nervös för att något inte ska klaffa. Det gäller att ha tungan rätt i mun när du ska hålla koll på 252 tävlande, 359 starter och samtidigt välkomna domare från bland annat Spanien och Japan.

Störning i flygtrafiken har skapat viss oro för att de ska kunna ta sig fram i tid, men förhoppningsvis går allt vägen.

– Det är bra om man har internationella domare med för det neutrala i bedömningssättet. För ett SM är det viktgt, säger tävlingsledare Lennart Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.