Karlstad airports vd Camilla Sperling. Foto: Karlstad airport

Karlstad airport föreslås bli beredskapsflygplats

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad airport ser ut att bli en av Sveriges nya beredskapsflygplatser när Trafikverket föreslår en rejäl satsning för att kunna svara upp på samhällets behov.

Karlstad airport har länge önskat att bli en beredskapsflygplats och när Trafikverket nu föreslår nio nya beredskapsflygplatser i Sverige är Karlstad en av dem.

– Vi jobbar redan i dag som en beredskapsflygplats och bidrar till samhällsnyttig verksamhet. Men att bli klassad som en officiell beredskapsflygplats skulle betyda mycket. Vi är dessutom väl placerade strategiskt och geografiskt, säger Camilla Sperling.

Vad skulle det innebära rent konkret?

– Att vi får ersättning för de uppdrag och den beredskap vi redan håller och att vi kan hålla flygplatsen öppen.  I dag står vi själva för stora delar av kostnaden för den beredskap vi håller.

Kan det rädda flygplatsens överlevnad till och med?

– Det är en större fråga. Mycket handlar om vilka kostnader kommunen och regionen kan bära. Men många bäckar små...

Hoppas på MSB

I dag har Svensk luftambulans en bas på Karlstad airport och Camilla Sperling hoppas nu att de får sällskap av fler aktörer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är ett sådant exempel.

– Eftersom MSB har kontoret i Karlstad vore det välkommet så klart.

Eventuell flygstart i augusti

Trafikverket föreslår att anslaget till beredskapsflygplatserna ska öka från dagens 9,5 miljoner kronor till 50 miljoner kronor totalt årligen. Bland annat för att ersätta utökad bemanning, differentiering utifrån snömängd och högre schablonlön för personal i beredskap.

Om förslaget går igenom återstår dock att se.

– Uppdraget har precis inkommit till regeringskansliet och vi kommer nu ta del av utredningens förslag. Sedan går vi vidare, säger Lovisa Alm, pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Just nu ligger flygtrafiken på Karlstad airport nere. Förhoppningen är att den kan komma igång den 8 augusti igen, då ett charterflyg ska lyfta till Mallorca.

Beredskapsflygplatser

Befintliga: Gällivare, Luleå, Umeå, Åre-Östersund, Sundsvall-Timrå, Arlanda, Landvetter, Visby, Ronneby, Malmö.

Föreslås ingå i det nya systemet: Karlstad, Jönköping, Kiruna, Linköping, Lycksele, Mora, Skavsta, Uppsala, Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.