Foto: TT

Karlstad bästa cykelkommun bland mellanstora orter

Publicerad

Karlstad tillsammans med Luleå arbetar bäst bland mellanstora orter för ökad cykling, enligt Cykelfrämjandets undersökning Kommunvelometern.

Karlstad har under de senaste åren befunnit sig i toppen bland Sveriges cykelkommuner i den här mätningen och nu kniper man alltså topplaceringen tillsammans med Luleå, följda av Sollentuna och Växjö.

Tre kategorier

Kommunvelometern som startade 2010 hade i årets undersökning rekordmånga kommuner som deltog, 53 stycken. Här jämförs kommuner i tre olika storlekskategorier.

Stora kommuner (fler än 100 000 invånare), mellanstora (50 000-100 000 invånare) och små kommuner (upp till 50 000 invånare).

För första gången är Uppsala i topp, de har under flera år arbetat för att förbättra sig och nådde sitt mål att bli bäst i Sverige just 2018. Linköping och Lund delar andraplatsen.

Sundbyberg är den kommun som är starkast bland de små kommunerna, följt av Danderyd och Lomma.

Jämnt i år

– Det var alltså oerhört jämnt i år, vilket vi ser som ett tecken på att toppen bland svenska cykelstäder blir allt bredare. De största vinnarna är invånarna i dessa kommuner. Detta kommer på sikt öka framkomligheten, minska utsläppen och förbättra folkhälsan för många personer, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer