Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstad kommun, förklarar varför de vill ha just gäddor, och hur orolig man behöver vara för kvicksilverhalten i gäddor. Foto: SVT/TT

Karlstad kommun efterlyser gäddor

Uppdaterad
Publicerad
Karlstad kommun ber nu privatpersoner, och yrkesfiskare, att lämna in sin gäddfångst för undersökning i laboratorium. Kommunen ska kartlägga halten av kvicksilver i sjöarna, och då fungerar just gäddorna som bra indikatorer.

Gäddorna ska lämnas in frysta och de sjöar man är intresserad av är Panken, Hyn, Barsjön, Gapern, Västra Örten och Kroppkärrssjön.

Mätningarna har gjorts ungefär var tioende år sedan 1970-talet och hittills har inga alarmerande nivåer av kvicksilver uppmätts, snarare har man sett en minskning i de värmländska sjöarna. Men allmänheten bör ändå akta sig för att äta för mycket gädda, mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer