I värmen är det många som fyller upp poolen till sina barn och vattnar gräsmattan lite extra. Foto: TT

Karlstad kommun vädjar: ”Spara på vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret leder till att vattenförbrukningen är hög. Vattenverken runt Karlstad går just nu nästan på maxkapacitet och kommunen vädjar nu till alla med kommunalt vatten att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

I Karlstad användes i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Men nu när det är så varmt är det många som tar en extra dusch, fyller upp poolen i trädgården och vattnar lite extra i trädgården. Detta gör att det går åt ovanligt mycket vatten och vattenverken har svårt att hänga med.

– Den höga förbrukningen innebär att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapacitet. Fortsätter den här värmeböljan behöver vi vara vattensmarta och se till att vattnet räcker längre, säger Patrik Nilsen, avdelningschef på VA-avdelningen i ett pressmeddelande.

”Verken klarar inte mycket mer”

Den gångna helgen var vattenförbrukningen generellt mycket hög i hela Karlstads kommun.

– Grundvattennivåerna är inte alarmerande låga i nuläget, men verken klarar inte att leverera mycket mer än de gjorde den gånga helgen. Det ger en sårbarhet om det skulle uppstå läckor, säger Patrik Nilsen.

Kan bli bevattningsförbud

Till kommunen kommer frågor om det märks att vi tvättar händerna mer i coronatider och svaret är att detta inte påverkar. Däremot gör värmebörjan det och om kommuninvånarna nu inte hjälps åt att spara på vattnet kan kommunen så småningom tvingas utfärda bevattningsförbud.

  • Undvik att vattna gräsmattan.
  • Fyll poolen när det är dåligt väder. För att undvika att det går åt mycket vatten samtidigt ska du inte fylla poolen samtidigt som dina grannar gör det.
  • Tänk på att inte vattna mitt på dagen eftersom vattnet då dunstar bort. Det är bäst att vattna när solen inte ligger på.
  • Skippa vattenspridaren. När du vattnar med vattenspridare är det en stor del av vattnet som aldrig når växternas rötter – i stället försvinner mycket i luften. Alltså slösas vatten helt i onödan.
  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Att välja att ta en kort dusch i stället för att bada kan till exempel spara in över 100 liter vatten per tillfälle.
  • Låt inte vattnet rinna i onödan. Till exempel, diska inte under rinnande vatten utan använd diskbalja istället.
  • Tvätta inte bilen hemma. Gör det i stället på en biltvätt där vattnet renas och återanvänds.

Källa: Karlstad kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer