Karlstad: Nu ska badhuset rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar bli kritiskt för det gamla nedslitna badhuset i Karlstad. Läget är i det närmaste akut och nu måste politikerna i Karlstad bestämma sig för vad som ska hända med Sundsta Badhus.

Frågan har stötts och blötts i snart tio år. Andra investeringar har gått före, och det finns starka viljor åt olika håll, vilket gjort det svårt för politikerna att enas.

Redan inför valet 2002 lovade de socialdemokratiska politikerna att de skulle se till att Karlstad får ett nytt badhus, men än finns inga beslut fattade om när och hur det ska bli.

Men nu började det närma sig. På måndagen fick kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott ta ställning till den tjänstmannaskrivelse som beskriver de fyra alternativ som finns.

Alternativ för badhusets framtid i Karlstad:

1. Bevara befintliga Sundsta badhus som det ser ut i dag med ny rening, viss handikappanpassning samt lappning och lagning av akuta behov. Kortsiktig lösning, max fem år, och kräver ett beslut för framtiden senast i juni 2009. Kostnad: cirka 20 miljoner kronor. Om senast fem år måste då ändå badhuset stängas för gott.

2. Totalrenovering av befintlig anläggning med perspektivet att kunna använda badhuset i ytterligare 30 år. Kräver att badhuset stängs i 16 månader under byggtiden och tillför inte mer bassängutrymme än i dag. Kostnad: cirka 80-100 miljoner plus kostander för personal, intäktsbortfall och eventuellt skadestånd till nuvarande hyresgäster. Klart januari 2011.

3. Tillbyggnad och totalrenovering av befintlig anläggning. Ny 25-metersbassäng, ny rehabbassäng samt ett mindre äventyrsbad med förslagsvis två rutschkanor och en så kallad barnlagun. Minskad kapacitet med 25 procent under de två år som bygget pågår. Risk att projektet fördröjs på grund av att det saknas gällande detaljplan.

Risk för att parkeringsproblem vid anläggningen. Kostnad: 150-200 miljoner kronor. Tidigast klart i december 2011.

4. Nytt badhus på ny plats. Kostnad mellan 150 och 250 miljoner kronor beroende på ambitionsnivå. Två placeringar har hittilss diskuterats; Skutberget, eller på Tingvalla där det idag är en återvinningsanläggning, mitt emot SolaReturen, i närheten den nya Rackethallen. Fördelen med ett nytt badhus är att verksamheten på Sundsta kan fortsätta oförändrat fram till att nybygget står klart. En ny lokalisering ger också bättre parkeringsmöjligheter, men båda alternativa placering ligger utanför centrum. Nya tekniska lösningar kan sänka driftskostnaden, men samordningsvinsterna med att personal sköter både sporthallar och badhus försvinner. Om man väljer att bygga ett nytt badhus, kan det gamla säljas eller användas för andra kommunala verksamheter. Klart tidigast 2013, eftersom ny detaljplan krävs.

Av de fyra alternativen anser kultur- och fritidsförvaltningens tjänstemän att endast två är realistiska; nämligen alternativ tre och fyra. Det vill säga antingen en om- och tillbyggnad av det befintliga badhuset eller ett helt nytt badhus.

Alternativ ett är egentligen inget alternativ, utan en nödvändig åtgärd. Det handlar framförallt om en ny reningsanläggning för de befintliga bassängerna. Görs inget mer än detta, står Karlstad helt utan badhus inom fem år. Men det är ändå åtgärder som måste göras, oavsett vilket av de andra alternativen som sedan väljs.

-Vi måste få en bättre rening av vattnet, det är det mest akuta, säger Thomas Holmberg, biträdande förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Alternativ två bedöms inte som rimligt, eftersom man då tvingas stänga badhuset i 16 månader. Det tillför det alternativet inte fler bassängytor, trots det stora behov som finns.

Långsiktig renovering förordas

I tjänsteskrivelsen förordas alternativ tre, vilket är en långsiktig renovering och tillbyggnad. Detta för att Sundsta ligger relativt centralt, och att man kan samordna personalen för att ta hand om både sporthallarna och badhusdelen.

-De alternativa placeringar som för ett helt nytt badhus diskuterats ligger båda utanför centrum, vilket är en nackdel, anser Thomas Holmberg.

Ändå är tjänsteskrivelsens förslag att utreda alternativ tre och fyra parallellt, eftersom mycket återstår att överväga. Och det ställde sig politikerna i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott bakom efter måndagens möte.

Ett alternativ med en 50-metersbassäng, något som bland annat Karlstads simsällskap förordat, är inget som för närvarande diskuteras.

-Det skulle gynna en alldeles för liten del av befolkningen, säger Thomas Holmberg.

I slutet av januari tar både kultur- och fridsförvaltningen och teknik- och byggnadsförvaltningen upp frågan. Men det dröjer trolgen till åtminstone april innan frågan nått kommunfullmäktige för definitivt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.