”Vi sätter upp dekaler på brunnar för att uppmärksamma medborgare om att inte fimpa på marken”, berättar Emma Lindström, gatuingenjör, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun. Foto: TT/SVT

Karlstad satsar för att minska problemet med fimpar

Uppdaterad
Publicerad

Runt 60 procent av skräpet i centrala Karlstad består av cigarettfimpar.

Nu satsar kommunen på att minska nedskräpningen genom en upplysningskampanj med klistermärken på brunnslock.

Enligt beräkningar från organisationen Håll Sverige Rent slängs varje år runt en miljard fimpar på gator och torg, något som motsvarar 108 ton plast.

60 procent fimpar

I Karlstad visade en mätning från 2018 att 60 procent av skräpföremålen man hittade i centrala Karlstad var just fimpar. Rökförbudet på uteserveringar har dessutom inneburit en ökning av antalet fimpar vid serveringar och allmänna entréer, trots att det numera finns möjlighet att fimpa på de flesta papperskorgar i staden.

Se Emma Lindström, gatuingenjör, teknik- och fastighetsförvaltningen, och Karin Vogt, avfallsrådgivare på miljöförvaltningen, berätta om satsningen och hur miljöfarliga fimparna är i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.