Foto: SVT

Karlstad sätter stopp för dragracing

Publicerad

I över tio år har Karlstad racing bedrivit verksamhet på gamla flygfältet i Karlstad, men nu är det stopp med det. För bara några dagar sedan fick föreningen beslutet att kommunen inte vill att de ska vara där längre.

I sitt yttrande till polisen, som fattar beslut om tillstånd, skriver kommunen att de nya bostadsområdena i direkt och indirekt anslutning till området störs av buller när föreningen bedriver sin verksamhet. De hänvisar även till att vägbanan är för dålig.

Polisen har i sin tur gett avslag på föreningens ansökan om tillstånd att få vara på flygfältet med hänvisning till kommunens yttrande.

”Är väl en stötande verksamhet”

Föreningens ordförande Anders Englund menar att det inte är någon skillnad på hur vägarna ser ut nu och när de startade sin verksamhet för många år sedan. Nu försöker han sätta sig in i hur kommunen tänker.

– Vi har väl en störande verksamhet, och de ser inget syfte med det.

Han berättar att de startade den ideella föreningen för många år sedan med syftet att få bort busåkandet från gatorna. När de hade som mest verksamhet körde de 6 gånger per år på flygfältet mellan klockan 12.00 och 16.00 på dagen.

– Vi åker alltid ut till bostadsområdena i förväg och delar ut lappar i alla brevlådor där vi berättar om verksamheten, informerar om vilka tider vi kör och bjuder in alla som vill komma och titta.

”Risk att körandet på gatorna ökar”

Nu vet han inte riktigt vad som ska hända med föreningen, men han tycker att kommunen gör ett misstag som inte vill att de ska vara på Sommarro längre.

– Bara för att de inte får köra på flygfältet längre innebär det inte att de kommer att sluta att köra bil. Jag är rädd att det här kommer att öka körandet på gatorna igen.

SVT Nyheter Värmland söker Karlstads kommun för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.