I den nya organisationen kommer årskurserna att samlas på så vis att det blir förskoleklass till och med årskurs 3 på Kronoparksskolan och årskurs 4 till och med årskurs 9 på Frödingskolan.
Nya läroplanen med en tydligare indelning i stadier från åk 1-3, 4-6 och 7-9, nya behörighetskrav på lärarna, betygssättning från årskurs sex och ett krympande elevantal till dagens cirka 600 gör att Kronoparkens skolområdesledning vill ändra i sin organisation.
En sammanslagning av de tre skolorna till två kommer att innebära att klasserna ökar i storlek. Enligt Staffan Stråhle, som är verksamhetschef för skolområdet, kommer det i snitt att bli 22 elever per klass mot dagens 18,7.
– För mig handlar det här faktiskt om att i ett längre perspektiv satsa för gör vi ingenting nu då kommer vi att läcka ut kostnader på fel saker som kommer at bli en ond spiral för då kommer vi inte att leva upp till vad vi ska och vi kommer inte kunna höja kvaliteten, så för mig handlar det om i det här läget att fatta ett obekvämt beslut som ändå syftar till att skapa en organisation som garanterar elevernas förutsättningar att lyckas, har Staffan Stråhle tidigare sagt till Värmlandsnytt.
Förslaget till förändring har dock kritiserats av föräldrar som har barn på Karlavagnen. De menar att det kommer att bli svårare för barnen att nå sina kunskapsmål om det skapas större klasser och större skolenheter.
– Vi ser ju att en sådan här skola, en såpass liten skolenhet är ett bra sätt att bygga en bro mellan integration och mångfald, säger Johnson. Vi har gjort en enkätundersökning som visar att den typen av förändringar som föreslås kommer att leda till att vi är många som kommer att flytta våra barn till andra skolområden och då slår man en kil i det här brobygget, sade Mikael Johnson till Värmlandsnytt för en vecka sedan.
Om montessoripedagogiken kommer att finnas kvar på skolområdet även efter att Karlavagnen lagts ned är fortfarande inte beslutat, enligt Staffan Stråhle. Skolledningen kommer att gå ut med en förfrågan till de föräldrar som har sina barn på skolan för att se vilka som planerar att vara kvar på skolområdet.
– Finns det ett elevunderlag och behöriga lärare så finns det inget som säger att vi inte ska ha montessoripedagogik, säger han.