Tingvalla IP var platsen för Carlstad Crusaders första SM-guld. Nu hoppas man på favorit i repris.

Karlstad värd för SM-final i amerikansk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Vilket lag som blir svensk mästare i amerikansk fotboll ska avgöras på Tingvalla IP i Karlstad. Senast det hände var för tio år sedan, då herrlaget kammade hem sitt första SM-guld. Nu är det damlaget som står inför en drömchans.

Damlaget leder serien efter två överlägsna segrar – av två möjliga. Den 24 oktober kan de alltså få chans att plocka hem SM-guldet på hemmaplan.

– Det är en dröm att få chansen att spela en SM-final på Tingvalla, det var bara två år sedan vi fick spela där för första gången. Nu har vi chans att spela om guldet där. Det känns oerhört inspirerande inför slutskedet av säsongen, säger Elin Thimfors, linebacker och offensiv linjespelare i damlaget.

Tar de hem guldet blir det tredje gången gillt för damerna, och elfte gången i rad för klubben, sett till både herr- och damlag.

Inget publikrekord

Förra gången Carlstad Crusaders arrangerade mästerskapet, 2010, lockade de 2 273 åskådare till Tingvalla. De finns dock inga direkta förhoppningar om att slå den siffran i år.

– Vi kommer jobba hårt för att bjuda publiken på ett bra arrangemang under rådande omständigheter och dessutom se till att spelarna får så bra förutsättningar som möjligt för att prestera på planen. Vi är glada att Svenska amerikansk fotbollförbundet gett oss detta förtroende, säger Maria Mangelin, ordförande i Carlstad Crusaders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.