Värmlands tingsrätt. Foto: Johan Hedlund/SVT

Karlstadadvokat misstänkt drogpåverkad i rätten – varnas av advokatsamfundet

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundet utdelar en varning till en advokat i Karlstad efter att hen misstänks ha dykt upp drogpåverkad vid tingsrätten och sen inte velat förklara saken för disciplinnämnden.

Det var i samband med en förhandling i Värmlands tingsrätt i somras som advokaten själv ska ha blivit misstänkt för brott, enligt Nya Wermlandstidningen.

Tingsrättens personal ska ha misstänkt att advokaten, som var där för att försvara en klient i ett grovt brottmål, var drogpåverkad. De kontaktade polis, som tog med sig advokaten till stationen där hen testade positivt i ett drogtest.

– Personen var inte i det skicket att den skulle ha förhandling om jag uttrycker mig så, sa tingsrättens chef, Lars Holmgård, i somras till NWT.

Varning och straffavgift

I ett sms till tidningen skriver advokaten att ”händelsen är baserad på ett missförstånd” och NWT erfar att det rör sig om narkotikaklassad medicin.

Med bakgrund av de uppgifter som framkommit i media har advokatsamfundet startat ett disciplinärende mot advokaten. I ett delbeslut tilldelas hen en varning och straffavgift på 5 000 kronor, eftersom hen inte svarat på disciplinnämndens frågor och därmed ”allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat”.

Men det kan bli värre än så. Disciplinnämnden skriver att den fortfarande vill få in ett yttrande från advokaten, annars kan det leda till ”ytterligare disciplinära påföljder”.

SVT söker advokaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer