Vid entrén till Nobelgymnasiet sitter en lapp på dörren som meddelar att det idag är distansstudier som gäller för eleverna. Foto: SVT

Karlstadelever jobbar hemifrån efter hot om skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls samtliga lektioner vid Nobelgymnasiet i Karlstad på distans, utan några elever i skolan. Bakgrunden är ett klotter på en skoltoalett förra året om en skolskjutning.

På toaletten stod det ”skolskjutning 15 april 2019”. Klottret upptäcktes i samband med en klottersanering i november.

Skolledningen tog upp hotet med säkerhetsansvariga i kommunen, polisen, skyddsombud och personal och det beslutades att genomföra distansstudier idag.

Polisnärvaro på Rudsskolan

Hotet på Nobelgymnasiet bedöms inte troligt men eftersom det skapat oro bland elever, målsmän och personal valde man att agera med att ha undervisning på distans. På Rudsskolan intill har man idag polisnärvaro och endast en ingång till skolan hålls öppen, de andra är låsta.

– Det finns inget hot mot Rudsskolan utan det handlar om det geografiska läget till Nobelgymnasiet, polisnärvaron ska bidra till ökad trygghet på skolan. Polisbilen är en polisiär bedömning, säger Johan Sjövall, utbildningschef Karlstad kommun.

Polisen på plats vid Rudsskolan i Karlstad. Foto: SVT

Skolornas elever, vårdnadshavare och personal informerades sen i mitten av förra veckan.

– Det har inte varit så mycket frågor om hotet, säger Johan Sjövall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.