• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tina Thörner ska lära hemtjänstpersonalen i Karlstads kommun att köra mer klimatsmart och säkert. På bilden syns även Susanne Granfors och Sebastian Cisterna, anställda inom hemtjänsten, samt Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Foto: Johan Hedlund/SVT

Karlstads kommun miljonsatsar med rallyprofil i spetsen

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun satsar cirka en miljon kronor på att trafikutbilda sin hemtjänstpersonal.

På agendan står ekonomisk körning, trafiksäkerhet och halkkörning. Utbildare är rallyprofilen Tina Thörner.

– Målet är att de ska lära sig att köra säkrare och släppa ut mindre koldioxid, säger Thörner.

Tina Thörner har sedan 2017 varit engagerad i Internationella bilsportförbundets satsning på klimatsmart körning i projektet FIA smart driving challenge. Konceptet handlar om att köra så ekonomiskt och säkert som möjligt och är utformat som en tävling där poäng registreras med en app kopplat till förarens bil.

Stjärnor medverkar

Satsningen är global och lockade under 2020 tusentals vardagsbilister från över 25 länder att delta och i projektet har även andra motorsportstjärnor som Sébastien Ogier, Oliver Solberg och Johan Kristoffersson ställt upp som affischnamn och så kallade lagledare.

Nu tar Tina Thörner konceptet till Karlstad och kommunens hemtjänst där drygt 450 anställda ska utbildas och därefter tävla om vem som kört smartast.

Först i världen

Karlstad blir den första kommunen i världen som gör den här typen av satsning, enligt kommunen.

– Vi hoppas att personalen ska känna sig tryggare i sin körning och att vi minska utsläppen, säger Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I klippet ovan berättar Tina Thörner, Christian Holm Barenfeld och Sebastian Cisterna, anställd inom hemtjänsten i Karlstad, mer om projektet och vilka förväntningar de har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer