Polis fanns på fredagen på plats vid flera gymnasieskolor i Karlstad efter hot. Foto: Faksimil från chatt/SVT

Karlstads kommun utvärderar arbetet med skolhoten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagseftermiddagen har ledningen för gymnasieskolorna i Karlstad och kommunens säkerhetsstrateg möte om säkerheten på gymnasieskolorna efter hotet mot bland annat Sundstagymnasiet i torsdags.

Under måndagen har  ledningen för gymnasieskolorna i Karlstad och kommunens säkerhetsstrateg haft möte om säkerheten på gymnasieskolorna efter hotet mot bland annat Sundstagymnasiet i torsdags.

– Vi gick igenom vad som hände förra veckan, vilka åtgärder var det vi vidtog, vad är det som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra, för att lära oss, säger Birgitta Larsson som är gymnasiedirektör i Karlstad.

Nu ska man se över kommunikationsmöjligheterna och se om det finns tekniska möjligheter till en mer riktad kommunikation direkt till föräldrar.

– Där vi inte har lyckats så bra är i kommunikationen med föräldrarna. Vi har inte lyckats ha en riktad kommunikation i den utsträckning som vi skulle önskat att vi hade möjlighet att ha, säger Birgitta Larsson

Även eleverna involveras i arbetet – på både måndagen och tisdagen sätter sig rektorerna med eleverna på gymnasierna i Karlstad för att informera om arbetet kring hotet.

– Det är viktigt med saklig information. Det handlar mycket om att förhindra ryktesspridning, säger Birgitta Larsson.

Inpasseringskontroller?

Vem eller vilka som framförde hoten är ännu inte klarlagt.

– Polisen har inte kunnat identifiera någon, men tar det här på största allvar, säger Birgitta Larsson.

Birgitta Larsson har tidigare arbetat i Norrköping där man haft inpasseringskontroller och inpasseringskort på vissa skolor, men något sådant är i nuläget inte aktuellt i Karlstad.

– Det finns olika typer av skalskydd, men det går inte att ha en hundraprocentig kontroll med inpasseringskort heller. En drar kortet och så går fyra personer in. Däremot har vi pratat mycket om vikten av att ha koll på vilka som är på skolan, säger Birgitta Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.