Se Linnéa Skarped från Karlstads kommun berätta vilka satsningar som ska göras för att stärka pollinatörernas livsförutsättningar. Foto: TT/SVT

Karlstads kommun vill göra storsatsning för pollinatörer

Publicerad

Vildbin, humlor och fjärilar som pollinerar våra växter är hotade.

I ett försök att bromsa upp utvecklingen ansöker nu Karlstads kommun om bidrag i miljonklassen för att kunna genomföra olika satsningar.

Karlstad beslutade om ett nytt nämndmål 2019, rubriken är ”Pollinatörers livsförutsättningar ska stärkas i Karlstads kommun”.

Nu är flera satsningar på väg att genomföras inom ramen för det målet. Kommunen har ansökt om bidrag från Länsstyrelsen som har tilldelats pengar från Naturvårdsverket i projektet Lona (Den lokala naturvårdssatsningen).

Vill skapa ängsmark

Bland annat planeras för att omvandla gräsytor till ängsmark, bygga ett stort publikt insektshotell samt informera och utbilda allmänheten i hur man kan göra för att förbättra livssituationen för pollinatörerna.

Linnéa Skarped från Karlstads kommun berättar om planerna i videon här ovan.

Så fungerar pollinering

En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller tama bin. Utan pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.

Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor. Även fjärilar, vilda bin, blomflugor, vissa skalbaggar hjälper till med pollinering.

Pollinering betyder att pollen flyttas från växtens ståndare till pistillen för att befrukta växtens fröämne. Det leder till att nya frön skapas som kan bli nya växter.

Nästan alla blomväxter behöver hjälp med pollinering från olika insekter, men några tar hjälp av vind eller vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.