Karlstads kyrkogårdar i bokform

Uppdaterad
Publicerad
För två år sedan fick Karlstad utmärkelsen Årets kykogårdsförvaltning. Förvaltningen beslöt då att ge ut en bok om ”de vackra kyrkogårdarna i Karlstads pastorat” och nu är boken klar.

För två år sedan fick Karlstad utmärkelsen Årets kykogårdsförvaltning. Förvaltningen beslöt då att ge ut en bok om ”de vackra kyrkogårdarna i Karlstads pastorat” och nu är boken klar.

Det är arkitekten Inger Berggrén som skrivit och hennes man Per Berggrén, som fotograferat boken som i text och bild presenterar Karlstads nio aktiva kyrkogårdar.

Först när stenbron var klar 1797, kunde kyrkogårdar anläggas utanför centrala Karlstad. Först kom Västra kyrkogården 1800, sedan den Östra på andra sidan Rudsvägen nära hundra år senare. I Karlstads tätort finns också den mosaiska kyrkogården, som nästan var omärklig till dess en storm sommaren 2014 plötsligt slet bort den skyddande trädridån.

Ruds kyrkogård är den största, ritad av arkitekten Sigurd Lewerens, som också var med och skapade världsarvslistade Skogskyrkogården i Stockholm.

Karlstads pastorat har nio aktiva kyrkogårdar. Alla med egen personlighet, egen stämning. De är på nära 52 hektar, men ryms i en bok.

–Det finns väldigt mycket att berätta, men vårt uppdrag var att göra en bok om kyrkogårdarna i Karlstad, de enskilda gravarna har vi inte fördjupat oss i, säger Inger Berggrén, som skrivit texterna i boken.

–Jag har ju sett på kyrkogårdarna med fotografens ögon och ett år är ganska långt. Väderlek och ljusförhållande växlar högst väsentligt under ett år, säger Per Berggrén, som tagit nära 5000 bilder under arbetet med boken. 173 av bilderna finns med i den färdiga boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer