Häng med ombord – här ger barnen dig en guidad visning Foto: SVT

Karlstads nya mobila förskola på rull

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Karlstads nya mobila förskola varit igång några veckor och frågar man förskollärarna Anna Karin Öhman och Ulrika Furunäs så har det varit succé.
– Det har varit fantastiskt. Nytt för mig, nytt för barnen och härliga dagar ute i naturen, säger förskolläraren Anna Karin Öhman.

Bussen, som är en av avdelningarna på förskolan Fullriggaren i Karlstad, är specialbyggd för att vara anpassad till förskoleverksamheten. Här finns både toalett, skötbord, yta där man kan byta om och titta på film och möjlighet att värma mat. Men det är inte i bussen som den största delen av dagen spenderas – utan i skogen.

– Bussen är bara ett sätt att ta sig till olika ställen. Vi är inte inne på bussen utan vi är verkligen ute hela tiden, säger Anna Karin Öman.

Åker till samma ställe

Bussen hämtar upp barnen klockan 09.00. Förskollärarna Ulrika och Anna Karin spänner fast barnen på sina platser och sen rullar förskolan iväg. På vägen ut blir det sagoläsning och samtal om dagen.

De första veckorna har destinationen varit Tyr-stugan. Tanken med att åka till samma plats är att barnen ska bli trygga med varandra, med pedagogerna och med platsen. I framtiden är dock planen att även åka till andra ställen.

– Vi får se hur vi ska utveckla det, kanske vill vi åka till någon bondgård eller till I2-skogen. Men vi kommer inte byta ställe från dag till dag utan hittar vi något så kommer vi vara där länge, säger Anna Karin Öman.

Enya Eklöf har hittat en svamp i skogen Foto: SVT

Ramarna man har att förhålla sig till är att det inte ska vara längre bort än cirka en halvtimmes resväg.

– Vi kan göra nästan vad som helt. Vill vi stanna och låna böcker på biblioteket så har vi en kommunikation med våra busschaufförer och så gör vi det, säger Ulrika Furunäs, förskollärare.

Nya sysslor för busschaufförerna

Väl framme vid Tyr-stugan blir det lite fri lek innan samling och fruktstund. Sedan svampplockning i skogen och därefter dukar busschaufförerna fram lunchen som äts i det fria.

Lunchdags utomhus Foto: SVT

Två busschaufförer kommer turas om att köra bussen. Under dagarna kommer de vara med barnen i verksamheten och har därmed fått sysslor som inte är helt vanliga för busschaufförer.

Båda två har dock aktivt sökt tjänsterna och är än så länge helnöjda.

– För mig är det alldeles toppen. Jag gillar djur och natur och friluftsliv så det är mitt i prick, säger Robert Eriksson, busschaufför.

Brist på lokaler

Det har byggts mycket bostäder i Karlstad centrum men det är inte helt lätt att hitta bra platser för nya förskolor. Mobila förskolor är en lösning på lokalproblem och något som provas på flera håll i landet.

Fullriggarens mobila avdelning har 20 platser och tanken är att det ska var de större barnen, i 4-5 årsåldern, som framförallt ska åka ut med bussen. Än så länge är dock avdelningen inte full och med sju barn på två pedagoger och behagligt sensommarväder har det varit sköna dagar i skogen hittils.

Men frågan är hur det blir i vinter med 15-20 barn i bussen med blöta kläder?

– Vi grejar det. Man får ta steg för steg och hitta sätt att jobba som funkar för både oss och barnen. Jag tror inte det kommer bli några problem, säger Anna Karin Öman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer