Saluhallen vid invigningen i augusti förra året. Nu, 1 juli, stängs den. Foto: SVT

Karlstads saluhall avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Två konkurser och flera uppsagda hyreskontrakt senare: nu meddelar Konsum Värmland att saluhallen i centrala Karlstad avvecklas.

Under onsdagen samlades värmländsk media vid en pressträff om framtiden för Karlstads saluhall i källarplan på galleria Valvet.

Där lämnades beskedet att saluhallen inte längre kommer hålla öppet.

– Det var inledningsvis ett stort intresse och vi hade jättemånga besökare. Men vi sa redan till en början att utmaningen kommer med vardagen, när återbesöken ska göras, säger Klas Olsson, presskontakt på Konsum Värmland.

Enligt en utredning beställd av Konsum Värmland, som står bakom saluhallen, skulle det kräva stora investeringar för att vända den dystra utvecklingen. Istället väljer man alltså att stänga saluhallen. Foto: SVT

Minskat besöksantal – och konkurser

De onda föraningarna stoppade inte vid just föraningar. Besöksantalet minskade och sedan öppnandet har man upplevt två konkurser, och flera andra handlare har sagt upp sina hyreskontrakt. Nu har man fattat beslutet att avveckla saluhallen.

– Vi beställde en utredning med anledning av konkurserna och att flera har sagt upp sina kontrakt, säger Klas Olsson.

”Kräver stora resurser för att vända”

– Och självklart, hade vi haft facit i hand kanske vi skulle ha gjort på ett annorlunda sätt. Vi säger inte att vi har gjort allt rätt, absolut inte, säger Klas Olsson.

Men den här utredningen visade ju bland annat att utformningen och läget var dåligt och att befolkningsunderlaget saknades. Ni hade ju kunnat ”ha facit i hand” om ni hade gjort den här konsultutredningen tidigare, tänkte ni inte på det?

– Jo, absolut så tänkte vi även på det. Men när det gäller läget så hade vi tänkt att det skulle vara bra trafik i Valvet ner till saluhallen och vi skulle också ha en granne i form av en restaurang. Av olika anledningar ändrades de förutsättningarna, och det var det som ändrade förutsättningarna också för Karlstads saluhall.

Utredningen kom bland annat fram till att ett källarplan inte var idealiskt för en saluhall och att Karlstad inte hade underlag för en satsning av det slaget.

Klas Olsson, presstalesperson vid Konsum Värmland, lämnade beskedet om avvecklingen på onsdagen. Foto: SVT

– Man kom också fram till att det krävs stora investeringar och resurser för att vända utvecklingen och att vi skulle behöva driva verksamheten med förlust under en tid, säger Klas Olsson som fortsätter:

– Det är inte ärligt, varken mot oss, mot kunderna eller mot handlare.

Saluhallen öppnade i slutet av augusti förra året.

– Det var ett önskemål från Karlstadsborna att vi skulle få till en saluhall. Inledningvis var det ett stort intresse, som sagt, men därefter har intresset svalnat. Många av handlarna kom med synpunkter om att marknadsföringen var för dålig också, så då förstärkte vi den till december 2016, säger Klas Olsson.

”Inte varit en dans på rosor”

SVT Värmland har varit i kontakt med flera handlare, men många av dem vill i nuläget inte kommentera stängningsbeslutet.

– Vi vill avvakta med kommentarer tills i nästa vecka, uppger Pär Lindberg på Kils slakteri som är en av de handlare som nu drabbas av stängningbeslutet.

En handlare som dock redan nu vill kommentera dagens stängningsbeslut är Christina Lidh på Klässbols Konfektyr:

– Det har inte direkt varit en dans på rosor, början såg bra ut men därefter minskade kundtillströmningen. Beslutet att stänga är rätt. Tyvärr. Beskedet var chockartat men det fanns inget annat att göra. Vi drabbas inte ekonomiskt, men ändå jättetråkigt att det gick som det gick, säger hon.

– För oss små producenter har saluhallen inneburit en viktig säljyta som vi nu går miste om. Men tyvärr finns det inget annat att göra nu när det ser ut som det gör, säger Ulla Lindström Heidkamp på Enbackens musteri.

Stänger redan på lördag

På lördag stänger alltså saluhallen för gott. Hyresgästerna fick beskedet idag på morgonen, och nu börjar arbetet för fastighetsägaren att försöka hitta en ny hyresgäst till lokalen. Och det i en galleria där det redan finns gott om tomma affärslokaler, varav en del har saknat hyresgäster sedan invigningen förra året.

– Vi har givetvis lite alternativa planer som vi tittar på. Det är ett resonemang som vi får titta på nu när vi har fått det här beskedet från Konsum Värmland, säger Sture Emanuelsson, från fastighetsägaren Prepart.

– Det ska sägas att handlarna och medarbetarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Klas Olsson.

Avvecklingen berör 37 handlare och sista dagen som saluhallen håller öppet är den 1 juli. Fackliga förhandlingar har redan inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.