Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad internationella kvinnodagen betyder för dem SVT råkade på i centrala Karlstad. Starta klippet för att kolla! Foto: SVT

Karlstadsbon om internationella kvinnodagen: ”Långt ifrån jämställda”

Uppdaterad
Publicerad

Världen över uppmärksammas orättvisor och kvinnors situation idag, på den internationella kvinnodagen. SVT har pratat med människor på Stora torget i Karlstad om vad 8 mars betyder för dem.

– Det är en väldigt viktig dag för att stärka kvinnornas rätt i samhället, säger Maria Nilsson, i klippet hörs fler svar.

Vi vill gärna också veta vad kvinnodagen betyder för dig. Dela med dig av dina tankar i vår chatt.

Vad betyder kvinnodagen för dig?

Anna-Lena • jämfört med andra länder så ligger Sverige bra till men borde vara Helt jämligt med mannen.

Jim • Betyder inte något, hyllar kvinnor varje dag

Agnetha • Det borde nog upplysas i tex något tv program, hur det har varit för kvinnor förr. Att dom har levt som halvt om halvt som livegna. Hade ej rätt till sitt arv, sin lön, sin ekonomi. Allt låg i mannens händer, som förmyndare. Jag tror att dagens flickor och unga kvinnor inte har en aning om hur det har varit förr, och i vissa fall fortfarande är så. Hur tacksamma vi skall vara att kvinnor före oss har kämpat för dagens rättigheter som mångt och mycket tas för givet. Och att det är så sorgligt att det fortfarande är så olikt och så ojämlikt fortfarande. Var finns kärleken och empatin mellan kvinna och man.

Kvinna 51 • En dag som egentligen inte borde behövas, men som är viktig. Vi tycker vi har kommit långt, men vi har lång väg kvar när kvinnor fortfarande inte får samma lön för samma arbete och när kvinnodominerade yrken fortfarande ligger så långt efter i löneutvecklingen.

Kvinna, 30 • Likgiltig. Det är en vanlig vardag.

Matti • Viktigt att belysa att det är många rättigheter som vi idag tar för självklara som inte hade funnits utan kvinnorörelsen. Det handlar till exempel om rätten att rösta, att utbilda sig, yrkesarbeta och kontrollera sin egen ekonomi. I Sverige blev ogifta kvinnor myndiga 1863, men fram till 1921 förlorade de fortfarande sin myndighet och hamnade under makens förmynderskap när de gifte sig. Det var också 1921 som kvinnor fick rösta i valet för första gången.
Och först på 1960-talet fick kvinnor rätt till sina kroppar och rätt till fri abort i Sverige.
Vi har kommit långt vad gäller jämställdhet i Norden men det är ett ständigt pågående arbete som behöver lyftas fram och aldrig tas för givet.

Mats R • Om kvinnor lägger tid på att starta och driva framgångsrika företag istället för att stå utanför och vänta på styrelseuppdrag, så kommer de med i styrelserna automatiskt.

Jimmie • Bra att den finns - men borde kanske inte behövas. Borde vara jämnställt hela tiden.

MS Media AB • För mig är kvinnodagen viktig dels för att uppmärksamma kvinnors bidrag till samhället, men också för att uppmärksamma det arbete som återstår för en så jämställd värld som möjligt. Jag har satt ett plakat på bilen och lite senare ska jag köra ner på stan i någon form av ”parad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.