Foto: Foto: LiU Formula Student

Karlstadstudenter trea i Formula student

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads universitets ingenjörsprojekt Clear river racing tog en hedrande tredjeplats när Formula student avgjordes på den anrika brittiska racingbanan Silverstone i helgen.
– Det känns helt otroligt, säger projektledaren Johan Sundkvist.

Formula student är en årlig internationell tävling för ingenjörsstudenter och brukar betraktas som väldens största. I år deltog ett 80-tal lag från olika universitet runt om i världen. För första gången tog Karlstads universitet och Clear river racing en pallplats.

– Hela laget är exalterat. Extra kul är det för vår ansvarige professor, Göran Karlsson, som stått bakom detta ett tiotal år och nu var med för sista gången, säger Johan Sundqvist som projektleder det 34 studenter stora teamet.

Flera tävlingsmoment

Själva tävlingen har flera delmoment där varje moment bedöms för sig. I huvudsak handlar det om att bygga en tävlingsbil, skapa en affärsmodell kring den och sedan visa att bilen både kan prestera och är ekonomiskt gångbar.

– Vi kom trea i momenten uthållighet, bränsleeffektivitet och affärsplan. Sedan gick det inte lika bra i andra delmoment men det räckte till en tredjeplats, säger Johan Sundkvist som gör sitt sista år som civilingenjörsstudent inom området energi och miljö på Karlstads universitet.

Fjäder i hatten

Tredjeplatsen i Formula student är dock inte bara en fjäder i hatten för Karlstads universitet utan också för studenterna.

– Jag har varit på ett antal jobbintervjuer och det man vill prata om är Formula student. En tredjeplats i den tävlingen är fruktansvärt bra att ha i sitt CV, säger Johan Sundkvist.

Vann hela tävlingen gjorde studenter från Cardiff i England.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer