Kärnkraftsaktier ekonomisk mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommuns ägande i Oskarshamns kärnkraftverk kostar kommunen 15 miljoner kronor i år.

–  Det är tragiskt, säger Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

Karlstads kommun äger 2,16 procent av aktierna i kärnkraftverket (genom andelar i bolaget Värmlandskraft) och varje år betalar kommunen för vad det kostar att producera två procent av årsproduktionen av el vid kärnkraftverket. Sen säljer kommunen elen till marknadspris. Men de senaste åren har produktionskostnaden varit högre än intäkterna. Därför har kärnkraftverksandelen blivit en minuspost för kommunen.

Nu står en reaktor still och renoveras och prognosen för i år är att det kostar kommunen 15 miljoner kronor.

De två senaste åren har ägandet kostat Karlstads kommun cirka fem miljoner per år.

– Dessförinnan genererade de vinst. Men vi vill att pengarna ska vara placerade i någonting som är säkrare och som ger oss trygghet över tid, säger Per-Inge Lidén.

För Miljöpartiet är frågan om kärnkraftsaktierna känslig. I flera val har partiet krävt att kommunen ska sälja sina aktier.

– Vi har tryckt på under många år tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men vi är inte ensamma, vi har fått göra upp med andra partier, säger Per-Inge Lidén.

Nu har majoriteten återigen lyft frågan om kärnkraftsaktierna.

– Vi är överens om att vi ska se över det här och kan tänka oss att sälja när vi får rätt pris, säger Lidén.

Men tiden att sälja är knappast den rätta nu. De två senaste åren har den totala förlusten för Oskarshamn varit 2,5 miljarder kronor. Samtidigt krävs nu stora investeringar.

– Vi har redan nu investerat mycket, reaktorer har stått still och reparerats och vi har fått gå in med stora lån och det kan krävas fler, säger Per-Inge Lidén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.