Karolina fick oväntat badsällskap

Uppdaterad
Publicerad

Badstranden i Hungvik, Arvika, var fullproppad med folk som njöt av det svalkande vattnet. Men plötsligt var det inte bara tvåbeningar som tog sig ett dopp. En varm älgkalv slöt upp bredvid Karlstadsbon Karolina Midböe, som inte trodde sina ögon.

– Den bara gick rakt mot mig och brydde sig inte ett dugg om alla människor. Jag tänkte ”Oj, en älg! Hur ska jag göra nu?”. Men jag såg direkt att den bara var varm, go och nyfiken och bara tittade på mig. Den hade ingen utstrålning att ”Här kommer jag!”, utan mera ”Hej, hej!”, berättar Karolina.

Var fem meter från älgen

Hela händelsen hamnade på film, eftersom Karolinas pappa Christer råkade stå med mobilen i handen några meter därifrån. På filmen hör man honom utbrista: Det här är tamejfan unikt alltså! Och ungefär så beskriver Karolina också känslan av att bada med en livs levande älg – på max fem meters avstånd.

– Det kändes ju magiskt! Det fanns en slags kommunikation mellan oss och en respekt. Jag kände ingen rädsla. När älgen hade passerat mig stod jag kvar och lyssnade på det plaskande ljudet av hans steg. Då kändes det bara wow! Det var ett helt annat ljud än när en människa eller häst går i vatten. Det var ett lugnt ljud, säger hon.

Två älgar, men en var skygg

Det som inte syns på filmen är att det faktiskt var två älgar som besökte badstranden, men den ena var lite mer skygg och valde att lägga sig i vattenbrynet vid sidan av stranden.

– Den andra älgen tittade bort mot den flera gånger som för att säga att den skulle komma. Jag har fått veta i efterhand att de här två älgarna har setts till på stranden förut. En man som stod bredvid mig i vattnet berättade att han kände till dem, berättar Karolina.

”Var extraextraordinärt”

Och upplevelsen från Hungvik kommer hon bära med sig framöver.

– Det har hänt ibland att jag kommit nära djur och jag kan känna att det är sådant som förändrar mig. Jag tycker mycket om naturen och det här var extraextraordinärt för mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.