Kartongmaskinen klar om tre år

Publicerad

Idag höll Billerud Korsnäs presskonferens där en virtuell miljö visade ungefär hur maskinen kommer att se ut.

Och den liknar en stor, avlång industrilokal.

Igår kom beskedet om Billerud Korsnäs mångmiljardsatsning på Gruvöns bruk i Grums – och idag presenterade styrelsen den nya kartongmaskinen som blir den största i sitt slag i världen. Investeringen kostar 5.7 miljarder kronor och fler än 1000 enterpenörer kommer att arbeta med projektet. Vilka entrepenörer som kommer att anställas är dock ännu oklart.

– Vi har inte börjat förhandla ännu, men även firmor lokalt här är aktuella. Vem det blir i slutändan kan vi inte veta just nu. Med det här stora antalet människor som kommer till Gruvöns bruk så kommer det indirekt att bidra till att Grums kommun som kommer att ha en massa människor och förhoppningsvis ska de bo och äta någonstans, säger Anita Sjölander, fabriksdirektör.

Stor kapacitet

Den drygt 400 meter långa kartongmaskinen kommer att kunna producera 550 000 ton kartong per år. Bara under ett dygn kan den leverera 250 miljoner handstora kartonger, men förtaget har många olika produkter som vätskekartonger, allmän förpackningskartong och pappmuggar.

– Vätskekartonger är sådant som används dagligen. Sådant som finns i till exempel kyldisken. Allmän förpackningskartong kan vara chokladasken, medicinförpackningar eller kosmetik, säger Ulf Eliasson, projektägare.

Lägre bemanning

Det är fyra stycken äldre pappersmaskiner som kommer att ersättas av den nya vilket innebär att bemanningen kommer dras ner på längre sikt med cirka 200 anställningar. Både företaget och facket ser dock positivt på investeringen.

– Vi ska följa lagar och avtal nu. Sedan ska vi presentera vårt förslag till organisation och förhandla. Sätta den på plats innan vi går vidare i det här arbetet. Vi kommer göra vårt bästa för att göra den här processen så bra som möjligt för alla, säger Anita Sjölander.

Ordförande Bo Knöös på pappersfacket avdelning 96 håller med.

– Baksidan med investeringen är att vi kommer tappa folk, men i långa loppet så kommer vi att tjäna på det. Vi vet inte vad som hade hänt om den här investeringen inte skett. Vi kanske hade tappat fler medlemmar. Jag ser bara positivt.

– Vi tryggar arbeten för 30 år framåt. Det kan inte vara annat än positivt, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.