Erfarenheterna från tsunamikatastrofen och också av attentaten i Oslo och på Utöya ändrar synen på hur katastrofoffer ska tas om hand och stöttas. Per-Olof Michel är psykiatriker och har studerat effekterna av de här händelserna och han vill omvärdera behovet av debriefing.
– Behovet av att avkräva människor att dom ska berätta hur dom känner sig i akutfasen, har tonats ner, till förmån för att stödja de drabbade och lugna ner och fokusera på socialt stöd. Det är viktigt har det visat sig, säger Per-Olof Michel.
Han fanns på plats i Thailand efter tsunamin och ledde den psykiatriska insatsgruppen och har också arbetat åt den så kallade 22-julikommissionen, som utredde krishanteringen efter attentaten i Oslo och på Utöya 2011.
Händelserna i Norge och i Thailand dominerade media under lång tid. Men PO Michel menar att journalister och media har en roll att spela vid katastrofer.
– Media bör i akutfasen tona ner sin alltför närgångna uppmärksamhet mot chockade offer, men sedan är media viktiga för att hjälpa folk. Att man får bra beskrivningar av händelserna kan hjälpa folk i deras återhämning har det visat sig, säger Per-Olof Michel.