– Vi har inte kvar akten hos oss. Den är bortgallrad, säger chefsåklagare Niclas Wargren på Åklagarkammaren i Karlstad.
– Vi har letat efter den, men den finns varken här eller på Riksarkivet.
I akten finns bland annat åklagarens korrespondens med polisen och övrig utredningspersonal.
Inga filer i Stockholm
Åklagarmyndigheten centralt konstaterar efter att ha undersökt saken att det inte hittats några handlingar i fallet som sparats hos myndighetens centralarkiv i Stockholm
– Det innebär att såvitt jag kan bedöma är akten gallrad enligt de föreskrifter som gällde då när det här vara aktuellt. Föreskrifterna då var att handlingar får gallras efter fem år när det gäller brott där den misstänkte ännu inte fyllt femton år, säger Karin Rosander, informationsdirektör Åklagarmyndigheten.
LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödade Kevin – minns inte händelsen
Försvårar granskning av fallet
De föreskrifterna ändrades 2005 och efter det gallras betydligt färre handlingar i den här typen av ärenden.
Att handlingar gallrats hos åklagarmyndigheten försvårar om det skulle bli ett tillsynsärende av hur Kevin-fallet hanterades av åklagare.
– Om man skulle finna skäl att göra en granskning av tillsynskaraktär, till exempel av Justitiekanslern, så blir det rimligen svårare utan akten, säger Karin Rosander, informationsdirektör.
Dessutom kan Riksåklagaren inte bedöma om Åklagarkammaren i Karlstad handlagt mordet på fyraårige Kevin på ett korrekt sätt.
LÄS MER: Poliser fortfarande osäkra kring vad som hände när Kevin mördades
Utredningen, förutom eventuella handlingar som är specifika för åklagarmyndigheten, ska dock finnas kvar hos polisen. Det är inte identiska handlingar med de åklagaren haft, exempelvis finns inte dåvarande åklagarens noteringar bevarade.
Men i samband med SVT:s granskning plockades polisens handlingar fram.
– Polisen har såvitt jag förstår kvar alla handlingar. Våra medarbetare vid vår rättsavdelning har granskat dem i samband med att SVT:s Dokument inifrån har begärt ut dem. Då har de tittat både på pappersdokument och videomaterial, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisen region Bergslagen, till SVT Nyheter.
Inga hinder
I och med att handlingarna finns kvar bör det därmed inte vara några hinder för att återuppta utredningen ifall åklagare skulle besluta om det säger Mats Nylén.
– Det gör ju då att det går att granska fallet och ta upp det på nytt. Grundbrottet är ju mord och preskreptionstiden för mord togs ju bort 2010, säger Mats Nylén.
Om gallring av handlingar
Grundprincipen enligt svensk arkivlagstiftning är att allmänna handlingar skall bevaras. Att gallra, d.v.s. förstöra, allmänna handlingar är att betrakta som ett undantag men det är alltjämt en nödvändig del i alla myndigheters arkivvård.
Gallring får endast ske med stöd i lag, förordning eller beslut från Riksarkivet.
Alla typer av gallringsåtgärder hos Åklagarmyndigheten föregås av särskilda tillämpningsbeslut med stöd av Riksarkivets föreskrifter. Fram till år 2005 reglerades myndighetens gallringsrutiner av Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrift om gallring. Den föreskrev bl.a. att många typer av brottmålshandlingar kunde gallras tio år efter att preskriptionstiden. Föreskriften ändrades år 2004 varpå nya föreskrifter trädde i kraft 1 januari 2005. Ur arkivsynpunkt har detta medfört ett decimerat bestånd för en stor del av de samlade brottmålshandlingarna från tiden före år 2005.
Källa: Åklagarmyndighetens arkivbeskrivning