Foto: Rino Rotevatn/SVT

Kevinfallet: Familjerna berättar i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps en över 300 sidor tjock bok om Kevinfallet där de inblandade familjernas egna berättelser står i centrum. Och det är en berättelse om ett samhälle som sviker.
– Det här är en av de största rättskandalerna i Sverige, menar författaren Andreas Slätt.

Andreas Slätt har arbetat med boken om Kevinfallet ända sedan SVT under 2017 visade den dokumentärserie som så småningom ledde till att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson friades helt från anklagelserna om att ha dödat fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika sommaren 1998.

– Det är ingen som kan förstå hur vi har levt som inte har upplevt det, säger Christian Karlsson som är glad över att de inblandade familjernas egna berättelser nu når allmänheten.

I boken, Berättelsen om Kevinfallet, medverkar inte bara de utpekade pojkarna och deras familjer utan också både Kevins pappa och mamma. Och mycket av det som boken tar upp handlar om tiden efter att Robin och Christian pekades ut som mördare.

Mörk tid

Det som beskrivs är en mycket mörk tid och boken fullständigt ångar av samhällskritik, inte bara mot rättsväsendet som felaktigt pekade ut barnen som mördare utan också mot de psykologer och socialtjänstarbetare som skulle ta hand om familjerna efter utpekandet.

– Det är hårda ord men det var som någon form av tortyr, säger Robin och Christians mamma om den svåra tiden.

I klippet ovan berättar flera av de inblandade om hur svår tiden efter utpekandet var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet