Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kil kritiseras för att strypa debatten Foto: SVT

Kil kritiseras för att strypa debatten

Publicerad
Naturskyddsföreningen i Kil riktar nu skarp kritik mot kommunen efter att en skogsfestival med miljöinriktning ställts in. Föreningen menar att kommunens agerande riskerar att strypa den fria debatten i Kil.

Från och med i går, måndag, skulle skogsfestivalen Den gröna planeten har varit i gång i Högboda i Kils kommun. Under sju dagar var ett stort antal programpunkter affischerade och utannonserade. Men i fredags beslutade kommunledningen att stoppa festivalen och alla planerade aktiviteter ställdes in.

– Vi har ju lagt ner mycket jobb på det här, vi och andra, och kommunen har annonserat sedan länge. Vi tycker det är ett mycket olyckligt beslut, säger Mikael Sundeman som är Kils Naturskyddsförenings talesperson.

Kils centerpartistiska kommunalråd, Georg Forsberg (C), håller inte med. Han anser att kommunledningen inte hade något annat val än att ställa in.

– Om kommunen står som arrangör för ett program, en verksamhet, så är det viktigt att det är allsidigt och neutralt. Det var inte detta programmet.

Tydlig miljöprofil

Den planerade skogsfestivalen hade en tydlig miljöprofil utifrån ett bevarandeperspektiv och var planerad och arrangerad av tjänstemän i Kils kommun. Men tjänstemännen kördes alltså över när kommunledningen fick hela programmet klart för sig.

– Risken är att det ur detta springer en osäkerhet och rädsla kring vad man vågar och inte vågar göra. Det är ju inte bra för den demokratiska debatten och yttrandefriheten, säger Naturskyddsföreningens Mikael Sundeman.

Kommunalrådet menar dock att de åtgärder som vidtagits inte på något vis påverkar möjligheterna till en vid och fri debatt.

– Inte alls. Naturskyddsföreningen har full möjlighet att arrangera detta program i egen regi och hålla det i kommunala lokaler. Men när kommunen håller i ett arrangemang är det viktigt att det är allsidigt, säger Georg Forsberg (C).

Lovar ny festival

Naturskyddsföreningen i Kil menar dock att det hade gått att lösa på annat sätt än genom att ställa in.

– Det hade varit klokare att, efter den här festivalen, anordna exempelvis en jord- och skogsbrukets dag, säger Mikael Sundeman.

Trots den nu inställda skogsfestivalen så lovar kommunalrådet att debatten om skogen kommer att tas upp, om än inte ur exakt samma perspektiv som den nu inställda festivalen hade.

– Tanken är att vi kommer tillbaka med ett program som då innehåller hela spektrat i de här frågorna, säger Georg Forsberg (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer